Aida Mujezinović: Mindfulness – nova supermoć današnjice

Zašto je mindfulness posebno koristan u trudnoći i postporođajnom periodu?  

Piše: Aida Mujezinović, MBA ICI coach, trener mindfulness-a, yoga učitelj

Aida Mujezinović ima 44 godine i majka je dvoje djece, Azura i Ume. Magistricaje ekonomije, profesor engleskog jezika sa preko 20 godina radnog iskustva kao simultani prevoditelj i direktorica vlastitog poduzeća. Uživa da radim različite stvari i poslove i upoznajem nove ljude. U Centru Transformacija radi kao trener mindfulnessa i učitelj joge.  Na dodatne edukacije iz oblasti neurolingvističkog programiranja (NLP), coachinga (International Coaching Institute Berlin), mindfulnessa (Institute for Mindfulness Evolving, In-Me Berlin) i joge (Rishikesh Yoga Association, Yoga Alliance USA) je krenula da unaprijedim svoje kapacitete i vještine, a zahvaljujući mojim mentorima i učiteljima to je postala njena strast i stil života.

Život danas je jako užurban, stalno negdje žurimo i imamo puno stvari da obavimo i završimo. Uvijek nam se čini da je malo vremena na raspolaganju za sve ono što trebamo uraditi. Također, tehnologija je sastavni dio naše svakodnevnice, preplavljeni smo informacijama  i nekako nemamo priliku da se isključimo i umirimo svoj um. Svakodnevno smo izloženi stresu i nosimo se sa različitim izazovima u privatnom i profesionalnom životu što može značajno utjecati na kvalitetu života i naše zdravlje. 

Tokom trudnoće i postporođajnog perioda posebno do izražaja dolazi naša želja i nastojanje da uvijek budemo u optimalnom raspoloženju i da svom djetetu od prvog dana, od začeća, osiguramo zdrav, lijep i ugodan život. Tokom trudnoće sve što se nama događa, događa se i bebi, ona osjeti naše zadovoljstvo, sreću, mirnoću, ali i napetost, tjeskobu, strah i ljutnju. Upravo u tim fazama života često se javljaju različita pitanja i dileme…hoću li naštetiti svojoj bebi ako osjećam napetost, ako se živciram, ako sam izložena stresnim događajima? Kako će proći porod? Kako ću se nositi sa obavezama brige o djeteta? Kako će izgledati moj odnos sa partnerom i porodicom? Jesam li dobra majka, radim li sve kako treba? To su samo neka od pitanja sa kojima se suočavaju trudnice, mlade majke i njihovi partneri. Život ne može uvijek biti jednostavan, ali mi možemo sebe pripremiti i prilagoditi da živimo što sretniji i zadovoljniji u svim okolnostima. Mnogo je dostupnih načina i tehnika koje možemo koristiti da učimo i promijenimo svoje ponašanje, ono što radimo i osjećamo, te budemo sretniji. Naše misli, emocije i fiziologija (tijelo) čine jednu cjelinu. Ako promijenimo jedan dio, na primjer naše misli, mijenjaju se i emocije i fiziologija. Jedna od novijih praksi koja nam nudi različite alate i tehnike je mindfulness (usredotočena svjesnost, prisutnost). 

Šta je zapravo mindfulness

Mindfulness je koncept i praksa vježbanja svjesnog obraćanja pažnje u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja, iz trenutka u trenutak (Kabat-Zinn, 2003). U središtu koncepta mindfulnessa je naša sposobnost da budemo istinski prisutni, da primjećujemo, promatramo i pratimo ono što se dešava upravo sada. U isto vrijeme ova usredotočenost, fokus, mora biti usklađen sa osjećajem prihvaćanja svega onog što je u nama i oko nas.  U posljednjih trideset godina brojna naučna, empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovne primjene vježbanja naše svjesne pažnje. Naučnici i psiholozi  predvođeni prof. Jon Kabat-Zinnom su radili na ovom konceptu kako bi ga koristili u terapijske svrhe, proveli niz istraživanja te ga učinili naučno dokazanom tehnikom koja pomaže većini ljudi u razvijanju boljeg, svjesnijeg i mirnijeg sebe. 

Neke od dobrobiti za odrasle osobe i djecu su: 

 • povećana sposobnost pamćenja i pažnje, 
 • povećana sposobnost „samoumirivanja“ (self-calming), prihvaćanje emocija
 • razvoj socijalnih vještina, 
 • povećanje samopoštovanja, 
 • razvoj suosjećanja i brige za druge, 
 • povećan osjećaj smirenosti i relaksacije
 • smanjenje hiperaktivnog i impulsivnog ponašanja
 • smanjenje anksioznosti i depresije
 • poboljšanje kvalitete sna.  

Osnovne vježbe mindfulnessa su vrlo jednostavne. Mogu se raditi sjedeći na stolici ili na podu, ležeći, stojeći ili u pokretu. Neke od njih su vrlo aktivne, a neke mirnije. Ono što je važno jeste da usmjerimo pažnju na jednu stvar, npr. disanje, pokret, posmatranje okoline i pokušati zadržati pažnju na tome. Tokom vježbanja nam se može dogoditi da nam pažnja odluta sa onog što nam je fokus. Kada se to desi, to ne znači da smo nešto pogriješili ili da je prestala vježba. Trebamo samo primijetiti da je pažnja odlutala i vraćati pažnju ponovo i ponovo na ono što nam je fokus. Vježbe mindfulnessa se mogu primjenjivati u svim svakodnevnim aktivnostima, bilo gdje i bilo kada. Kao i svaka druga aktivnost ili vještina, mindfulness zahtjeva vježbu. Redovnom primjenom i vježbanjem tehnika mindfulness nam pomaže da budemo potpuno svjesni sadašnjeg trenutka i svakog iskustva, da budemo kreativniji i učinkovitiji, te da donesemo bolje odluke za sebe i druge, da se usmjerimo na ono što nam je stvarno važno. Mindfulness nas čini sretnijima.

Zašto je mindfulness posebno koristan u trudnoći i postporođajnom periodu?  – 

 • Upoznavanje s nadolazećim nepoznatim životnim situacijama uz istovremeno učenje kako se prilagoditi i prebroditi moguću neizvjesnost i stres
 • Praktičnija primjena i upotreba znanja i informacija o pripremi za porod, samom porodu i postporođajnom periodu
 • Smanjuje strahove od poroda, smanjuje strahove o trudnoći i roditeljstvu
 • Povećava samopouzdanje u porodu i roditeljstvu
 • Žene koje su prakticirale mindfulness imale su manje prijevremenih poroda, djeca su bila bolje porođajne težine, osim toga procjenjuju majčinstvo ugodnijim iskustvom
 • Bolje nošenje s hroničnom boli
 • Lakše uspostavljanje dojenja
 • Veći osjećaj smirenosti i kompetentnosti za brigu o djetetu

Šta uključuje program Mindfulness i joga za trudnice i porodilje u Centru Transformacija? 

Program Pre/Post Natal Mindfulness & Yoga u Centru Transformacija (Trg Heroja 30, Sarajevo) uključuje tehnike i vještine prema sadržaju prof. Jon Kabat Zinn (MBSR – smanjenje stresa zasnovano na mindfulnessu), jogu prilagođenu trudnicama (prema trimestrima trudnoće), vježbe disanja, vođene meditacije, tehnike i alate zasnovane na neurolingvističkom programiranju (NLP) i grupni i individualni coaching.  Voditeljice programa su Amra Kubat Okić, učiteljica joge i meditacije (650 sati), predstavnica Europske joga federacije za Bosnu i Hercegovinu i Yoga Alliance India/SAD i Aida Mujezinović, trenerica mindfulnessa, instruktorica joge, NLP Practitioner i ICI Coach. 

Za više informacija o programu posjetite www.transformacija.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave