Agpar test

banner_inspektion download

Tek što je stigao na svijet, malog čovjeka već čeka prvi test – Apgar test.

Ovu medicinsku provjeru zdravlja, kojom se ocjenjuje stanje novorođenčeta nakon poroda, razvila je 1953. godine njujorška anesteziologinja dr. VirginiaApgar. Od tada i Apgar test spada među početnu skrb za novorođenče.

Rezultati testa pokazuju kako je porod prošao za dijete, kako ono savladava proces prilagodbe izvan majčine utrobe i oporavlja li se brzo nakon početnih teškoća.

Često budući roditelji po prvi put čuju izraz ;Apgar test. Apgar rezultati se uglavnom  koristeza medicinsko osoblje, za označavanje zdravlje novorođenčeta, međutim, oni također mogu biti zanimljive prve činjenica o vašem djetetu.

Šta je Apgar?

Pedijatar, dr. Joseph Butterfield, sastavio je akronim Apgarkoj označava elemente testa: Izgled (boja kože), puls, grimasa, refleks, aktivnost (mišićnitonus) i disanje.

Apgar ocjene se dodjeljuju u rađaoni u vremenu od jedne do pet minuta nakon rođenja djeteta“;Apgar je dobar pokazatelj neonatalnog preživljavanja, i može biti uzrok za zabrinutost, ako je rezultat  trajno nizak  (0-3) nakon pet, deset ili petnaest minuta života gdje je velika mogućnost pojave neuroloških oštećenja. Ako je rezultat  6 ili manje, nakon 10-ak minuta to može biti razlog za zabrinutost  i obaveznu opservaciju novorođenčeta od stane osoblja neonatalne skrbi.

 

Šta je u sadržano u rezultatima testa?

 

Svaka kategorija Apgar testa se ocjenjuje sa  0, 1 ili 2, sa ukupnom ocjenom 10 je savršen rezultat. 10 nakon završetka testa.

 

Apgar kategorije

 

• Izgled kože (boja): 0 = plava ili blijeda, 1 = tijelo ružičaste, ruke i noge plave, 2 = ružičast

• Puls: 0 = Odsutan, 1 = Manje od 100 otkucaja u minuti, 2 = više od 100 otkucaja u minuti

• Stepen očuvanosti refleksa (testirana reakcija na stavljanje katetera ili stavljanje šprice kod djeteta u nos): 0 = odsutan, 1 = grimasa, 2 = grimasa i kašalj ili kihanje

• Aktivnost: 0 = mlohava, 1 = poneko kretanje ruku i nogu, 2 = aktivno kretanje

• Disanje: 0 = Odsutno, 1 = sporo, nepravilno, slabi krik, 2 = dobro; snažan krik

Rezultati nakon prve minute života su obično niži od onih koji se dobiju nakon pet minuta.Tako da ne paničarite ako čujete početni rezultat koji zvuči zastrašujuće nisko. Uostalom, vaše dijete je upravo prošlo kroz stres uzrokovan porođajem. Niža vrijednost rezultata Apgar testa može se pojaviti kod djece koja su rođena prije termina, rizične trudnoće i carskog reza.
Za djecu čiji zbir ocjena ne prelazi 3 smatra se da su rođena u teškoj asfiksiji, odnosno, da je prilikom poroda dijete ostalo bez zraka. U tom slučaju doktori odmah počinju sa oživljavanjem, čišćenjem dišnih puteva i davanjem odgovarajućih lijekova.

Novorođenčad čiji je zbir ocjena u rasponu od 4 do 6 pokazuju slabe znakove asfiksije, njihove su vitalne funkcije smanjene – problemi sa disanjem, plavkasta boja kože, mlohavi mišići i usporena srčana akcija. I u tim situacijama potrebna je medicinska intervencija.Iako je optimalna vrijednost 10, što znači da je svih pet elemenata ocjenjeno ocjenom 2, djeca čiji je zbir svih ocjena u rasponu od 8 do 10 smatraju se zdravima – imaju ružičastu boju kože, pravilno disanje, srčana akcija je iznad 100 udaraca u minuti.
Treba imati na umu da bebe rijetko imaju savršen apgar rezultat od 10, što nije razlog za zabrinutost.