Adna Zalihić Pita: Rano povezivanje s djetetom počinje prenatalnim pripremama i pripremama za porod

 Trudnice koje ranije planiraju porod i spremaju se za roditeljstvo tijekom trudnoće sigurnije su u sebe i cijeli proces poroda čime smanjuju anksioznost i strah. 

dr. Adna Zalihić Pita, specijalista ginekologije i opstetricije

Dr. Adna Zalihić Pita je specijalista ginekologije i akušerstva. Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru završila je 2012. godine i stekla zvanje doktora medicine.  Iste godine započela je specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije.  Dr. Zalihić Pita učesnica je više različitih domaćih i inostranih edukacija, te je autor publikacija i naučnih radova. Zaposlena je u Domu zdravlja Mostar gdje obnaša dužnost voditelja  Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica.

Doktorica Adna Zalihić Pita je specijalista ginekologije i akušerstva. Ova mlada i perspektivna doktorica zaposlena je u Domu zdravlja Mostar gdje obnaša dužnost voditelja Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica. Pored toga što je veliki profesionalac i stručnjak dr. Adna je i majka dvije djevojčice. O važnim temama smo razgovarali sa dr. Zalihić Pita i u nastavku Vam donosimo naš intervju.

Kada se rodila ljubav prema medicini i prema ginekologiji?

Ljubav prema medicini rodila se još u ranome djetinjstvu rastući uz roditelji koji su također liječnici. Od malih noga imala sam i liječila sam svoje pacijente, tada plišane igračke. Ljubav prema ginekologiji rodila se tijekom slušanja kolegija „Ginekologija i porodništvo“ na petoj godini fakulteta a sa sigurnošću sam znala da je to specijalizacija koju želim nakon završenog ginekološkog staža. Ginekologija je po meni specifična grana medicine jer se ne bavimo samo jednom osobom nego sa dvije te osim patoloških trudnoća pratimo i uredne trudnoće što na kraju rezultira rođenjem živog i zdravog djeteta.

Koliko danas žene vode računa o svom intimnom zdravlju?

Rekla bih da je većina žena usvojila naviku redovnog ginekološkog pregleda ali kada govorimo o intimnom zdravlju žene onda se ne bih složila da velika većina žena zna kako pravilno brinuti o svome intimnome zdravlju. Još uvijek se u ginekološkim ordinacijama postavljaju pitanja tipa: „Smijem li se za vrijeme menstruacijskog ciklusa tuširati? ili „Smijem li rodnicu ispirati kamilicom kod vaginalnog iscjetka?“ itd., što je dokaz da su žene u tome segmentu još nedovoljno educirane. Jako je važno pravilno održavati higijenu intimnog područja zato što je neadekvatna higijena vrlo čest uzrok ili jedan od uzroka razvoja mnogih ginekoloških problema poput bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suhoće stidnice. 

Koliko su žene danas posvećene educiranju o porodu i trudnoći?

Rekla bih da su žene danas poprilično educirane o trudnoći i porodu, a u njihovoj edukaciji veliku ulogu imaju zdravstveni djelatnici, ponajviše nadležni ginekolog, mediji te trudnički tečajevi za koje postoji sve veći interes te su u skladu s time iz godine u godinu sve posjećeniji. Sve navedeno je jako bitno jer se budući roditelji tijekom trudnoće pripremaju za roditeljstvo, a rano povezivanje s djetetom započinje prenatalnim pripremama i pripremama za porod. Trudnice koje ranije planiraju porod i spremaju se za roditeljstvo tijekom trudnoće sigurnije su u sebe i cijeli proces poroda čime smanjuju anksioznost i strah. 

Šta savjetujete trudnicama kada je u pitanju ishrana tokom trudnoće?

U trudnoći su povećane potrebe za dodatnim unošenjem vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina pa se osim prehranom savjetuje unositi ih kao dodatke prehrani u vidu prenatalnih preparata već od prvih tjedana trudnoće dok se npr. uzimanje folne kiseline savjetuje i prije začeća. Trudnicama se savjetuje izbjegavati sirovu hranu, posebice sirovo meso, ribu i jaja, te sireve s plijesni i nepasterizirano mlijeko. Uputno je izbjegavati hranu sa velikim udjelom žive poput tune. Kada govorimo o izvorima masnoće onda one moraju biti bogate nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo, bućino, repičino ulje, orašasti plodovi, plava riba). Vrlo važne masnoće u prehrani trudnice čine omega 3 masne kiseline, DHA I EPA (losos, srdela, skuša, haringa). Iz ovoga svega možemo zaključiti da prehrana tijekom trudnoće treba biti uravnotežena, raznolika i pravilno raspoređena te da ključ prehrane trudnice čini kvalitet, a ne kvantitet prehrane.    

Da li je tokom trudnoće neophodna suplementacija?

Da, svakako da je neophodna zbog ubrzanog rasta i razvoja fetusa koje se samo prehranom ne mogu zadovoljiti. U prvome tromjesečju povećana je potreba za mikronutrijentima kao što su folna kiselina i cink. Folna kiselina bitna je za razvoj fetalnog živčanog sustava dok je cink važan jer pomaže sintezi nukleinskih kiselina koje sudjeluju u sintezi DNA. Neadekvatan unos cinka povezuje se s usporenim rastom fetusa i kongenitalnim anomalijama. U drugom i trećem trimestru raste potreba za energetskim unosom zbog brzog rasta fetusa, ali i povećana je potreba za mikro- i makronutrijentima (željezo, kalcij, magnezij, vitamini skupine B). Od velike važnosti su i omega 3 nezasićene masne kiseline, DHA i vitamin D. Svakako je važno napomenuti da suplementi u trudnoći samo su dodatak zdravoj i uravnoteženoj prehrani koja bi trebala u trudnoći biti prioritetna. 

Veliki broj trudnica danas je fizički aktivan. Do kada je preporučeno da trudnice vježbaju?

Svakako je pohvalno da se trudnice bave tjelovježbom ako imaju urednu trudnoću zato što bavljenje tjelovježbom ima brojne prednosti. Vježbanjem se tijelo lakše prilagođava na povećanu tjelesnu težinu, brži je povratak u formu nakon poroda, san je kvalitetniji, manja je bol u leđima, glavobolja je manje intenzivna, itd. Vježbati se može do kraja trudnoće samo što se u zadnja tri mjeseca trudnoće vježbe odnose uglavnom na vježbe opuštanja i istezanja (posebno u području zdjelice). Cilj tih vježbi je postići bolju cirkulaciju, balans, fleksibilnost, gipkost, umanjiti bol u leđima, kukovima i preponama, smanjiti otečenost nogu i ruku, poboljšati spavanje i probavu.

Majka ste dvije djevojčice. Kako uspijevate uskladiti svoje obaveze? Da li život specijaliste doktora donosi neka odricanja?

Istina je da uz ovakav posao idu i brojne obaveze, ali trudim se svaki slobodan trenutak maksimalno posvetiti svojoj obitelji, biti tu uz njih. Moj muž također radi posao koji iziskuje mnogo odsustva od kuće ali mislim da za sada savršeno uspijevamo sve uklopiti bez toga da obitelj “pati”.

Koliko je bitna podrška porodice u kvalitetnom obavljanju profesionalnih obaveza?

Vrlo je bitna jer ovaj poziv zahtjeva stalno učenje i edukaciju što vuče sa sobom mnoga odricanja i odsustva od kuće, a ako nemate podršku obitelji onda to sigurno ne može biti niti kvalitetno niti izvodivo.

Za kraj, imate li neki savjet za trudnice tj. buduće majke?

Vodite računa o svome ginekološkom zdravlju tako što ćete ići na redovite ginekološke preglede. Brinite o svome tijelu, osluškujte ga. Tražite savjete stručnih osoba, vjerujte svome ginekologu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave