Adaptacija ili kako olakšati prilagođavanje djeteta na vrtić

Polazak u vrtić velika je promjena u životu svakog djeteta budući da dijete iz sigurnosti svoje porodice dolazi u nepoznatu sredinu i među nepoznate osobe koje se počinju brinuti o njemu

 

Piše: Dženana Mustafić,dipl. Prof. pedagogije.

 Rođena sam 30.06.1985.god. u Mostaru. Udata i majka dvoje djece. Diplomirala na Univerzitetu „Džemal Bijedic“ u Mostaru na Nastavničkom fakultetu na odsjeku Pedagogija, te zvanje profesora pedagogije stekla 2009. god.  Prvo iskustvo u struci stekla  2010. god radeći kao školski pedagog  godinu dana. Odluka o osnivanja dječijeg vrtića „Happy kids“ donešena je 24.08.2014.godine, i od tog datuma obnaša funkciju direktorice navedene Ustanove.

 

Svakom je djetetu potrebno određeno vrijeme tokom kojeg će se prilagoditi novoj sredini, upoznati odgajatelje i nove prijatelje. Neka se djeca prilagođavaju brže (za samo nekoliko dana), dok je drugoj djeci  potrebno duže vrijeme (i do 2 mjeseca). Neka djeca reaguju burnije, dok neka i ne pokazuju veće promjene u ponašanju. Promjene u ponašanju tokom prilagođavanja djeteta su prolazna pojava i dobro je da roditelji budu upoznati s tim promjenama i pripremljeni na njih kako bi svome djetetu mogli pomoći u prilagodbi na novu životnu sredinu. Zbog toga je jako bitno da se prije polaska u vrtić roditelj dobro uputi i informiše o mogućim reakcijama djeteta tako što će obaviti savjetodavni razgovor sa odgajateljem.

Reakcije na odvajanje mogu biti mnogobrojne i razlikuju se od djeteta do djeteta.

Kako roditelji mogu pomoći djetetu da se brže i lakše prilagodi:

  • Prije polaska u vrtić poželjno je često govoriti sljedeće:
    • vrtić je mjesto gdje ima puno igračaka i djece
    • vrtić je mjesto u kojem odgajatelji znaju mnogo zanimljivih igara
    • što će se sve raditi u vrtiću i kako će teći njegov boravak
    • nikada se ne smije plašiti dijete vrtićem (npr. ako budeš zločest ići ćeš u vrtić, u vrtiću ćeš morati sve pojesti i sl.)

 

Kada dijete krene u vrtić poželjno je da prvu sedmicu dolazi u vrtić na kraće vrijeme (prvi dan sat vremena, drugi dan dva sata itd. pri čemu se raspored dolaženja dogovara s odgajateljima)

Djeca jako dobro osjećaju roditeljeve emocije. Zbog toga je važno da roditelji budu sigurni u svoju odluku da dijete polazi u vrtić i da o vrtiću i odgojiteljicama imaju pozitivan stav. Ukoliko dijete osjeti da je roditelj nesiguran i tužan, takvo će biti i ono. Kada se roditelj odluči za vrtić i potpuno prepusti dijete u povjerljive ruke, važno je da dijete ima kontinuitet u dolasku u  vrtić. To znači da dijete svaki dan dolazi u vrtić, naravno osim ako je bolesno. Adaptacija je svakako otežana kada dijete osjeti roditeljevu nesigurnost, ako se roditelj dugo oprašta s djetetom ili ode,  a da ne kaže djetetu da odlazi (odlazak kad dijete ne gleda). Nekonstantnost u dolasku je također teška djeci. Teže se prilagođavaju djeca koja nemaju redovan dolazak u vrtić, djeca koja svaki dan drugačije borave u vrtiću, djeca čije su majke kod kuće s drugom djecom

Važno je ostvariti dobar kontakt s odgajateljem. Odgojitelji postaju vrlo važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi da njegovi roditelji, dedo, nana i „teta“ razgovaraju ljubazno.

Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom, šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića. Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave