8 stvari koje bi svaki tata trebao naučiti svog sina

8 stvari koje bi svaki tata trebao naučiti svog sina

  • Post Author:
  • Post Category:savjeti

Ako neki smatraju da majke imaju ključnu ulogu kad je u pitanju odgoj i život djeteta, postoje neke stvari koje samo tate mogu naučiti svoje mališane, posebno kad se radi o dječacima

Dječaci su većinu vremena u društvu žena, počevši od majke pa vrtića i škola gdje 90 posto zaposlenih čine žene, stoga nije pogrešno reći kako dječacima ponekad nedostaje ‘muškog obrazovanja’. Iako ovaj popis vrijedi za svako dijete, bez obzira radi li se o djevojčici ili dječaku, pročitajte osam stvari koje bi svaki tata trebao naučiti svog sina:

1. Objasniti koliko je važno znati pobijediti, ali i izgubiti Osim prijatelja, tko čini najbolje društvo za dijete kada su u pitanju kompetitivne igre? Tata. Kroz takve igre, dijete će osjetiti kakav je osjećaj pobjede i shvatiti koliko truda je potrebno kako bi došlo do pobjede. A, za tatu, takve igre su odlična prilika da objasni sinu kako su porazi neizbježni. Bez obzira na spol djeteta, svaki roditelj trebao bi naučiti dijete da ne postoji ništa sramotno u porazu, štoviše, ako ‘padneš’, samo se trebaš ustati i nastaviti dalje.

2. Naučiti kako se odnositi prema ženama Majka također može reći sinu kako da se odnosi prema ženi, ali samo otac to može pokazati na svom primjeru. Najvažnije je da dječaci takve stvari nauče od tate – ne od prijatelja i ne s interneta. Pokažite sinu kako se odnositi prema ženi u svakodnevnim situacijama: neka zajedno s vama kupi cvijeće za mamu, a kada ste u trgovini – ljubazno razgovarajte s prodavačicom kako dijete ne bi oklijevalo komunicirati s nepoznatim ženama. Malim i svakodnevnim gestama najviše ćete utjecati na svog dječaka.

3. Razgovarati o ljubavi  Kada dođe vrijeme za to, naučite svog sina o moćnom osjećaju ljubavi. Za tinejdžera će svakako biti dragocjen dar ako njegov otac razgovara s njime o svojoj prvoj ljubavi, spojevima i da ga nauči da ne treba žuriti jer je bolje pričekati pravu osobu koja će ‘zapaliti’ njegovu iskru.

4. Kako se zauzeti za sebe Svaki tata trebao bi naučiti sina kako da se zauzme za sebe i kako mirno reagirati u provokativnim situacijama. Ponovno, dijete je najbolje naučiti pomoću svog primjera i pokazujući mu da ljubaznost nije slabost.

5. Pomoći mu pronaći svoj pogled na svijet Čak i ne trebate učinit nešto posebno osim da budete tu za svoje dijete i razgovarate s njime. Vaša zadaća je pokazati djetetu da nije samo mama ta s kojom može razgovarati i koja ima svoja očekivanja i zahtjeve, već da postojite i vi, kao osoba s drugačijim pristupom. Naravno, kada je u pitanju odgoj djeteta, roditelji bi trebali biti na istoj strani. No, u smislu pogleda na svijet, njihova filozofija može se razlikovati i to je u potpunosti normalno. S očevom pomoći, dijete će naučiti da postoje različiti pogledi na iste pojave, naučit će analizirati i oblikovati svoj vlastiti pogled na svijet.

6. Obogatiti djetetova iskustva Sve počinje kada je vaše dijete još uvijek beba. Čak i šestomjesečna beba može osjetiti razliku između ženskog i muškog pokazivanja ljubavi. Za razliku od majki koje najveću pažnju pridaju maženju i nježnim igrama, očevi preferiraju igre s ‘muževnim karakterom’ poput bacanja u zrak ili vrtnje rukama. Mame obično na takve igre gledaju kao na horor film, ali dijete na taj način razvija osjetila sluha, vida i dodira i novo iskustvo o svom prostornom okruženju.

7. Naučiti ga ‘muške’ trikove Postoje neke stvari koje muškarci rade, a koje ponekad izgledaju kao čarolija. Primjerice, popravljanje automobila ili zabijanje čavlića. Čak i ako je vaše dijete 100 posto ‘urbano’, nema sumnje da će mu ‘trikovi’ poput paljenja vatre jednog dana biti korisne pa čak i ako se radi o potpaljivanju vatre za roštilj. Osim toga, kao i za sve druge vještine koje roditelji nauče djecu u djetinjstvu – prisutna su i zabava i zajedničko provedeno vrijeme što je uvijek dobra stvar!

8. Pomoći mu da savlada kućanske dužnosti Bilo da je u pitanju brijanje, peglanje, vezanje kravate, kuhanje ili pranje suđa – kućanski poslovi najbolje su učeni na primjeru roditelja. Ako vaš dječak vidi da i vi, zajedno s mamom, obavljate sve kućanske obaveze, gotovo sigurno je i da će on slijediti vaš primjer. Uz koga drugoga nego uz tate će dječaci najbolje naučiti da se i muškarci vrlo dobro snalaze u kućanskim poslovima!

klokanica.24sata.hr