8 čudnih faza u razvoju beba

cute_kids_babies_hd_6-normalSaznajte šta se krije iza 8 uobičajenih faza ponašanja koje ispoljavaju vaši  mališani, a tu su naravno i pametni trikovi pomoću kojih ćete čudno ponašanje lakše i brže prevazići

Najranije djetinjstvo prepuno je uzbudljivih trenutaka poput prvog osmijeha bez zuba ili prvog samostalnog okretanja. Ipak, između svih tih divnih trenutaka postoje i oni koji vas naprosto izluđuju poput buđenja u 3 ujutro, krokodilski suza kada ga neko drugi uzme u naručje i olujni padavina raznih stvari koje on baca iz svoje visoke stolice. Sazanajte šta se krije iza 8 uobičajenih faza ponašanja koje ispoljavaju vaši  mališani, a tu su naravno i pametni trikovi pomoću kojih ćete čudno ponašanje lakše i brže prevazići.

Faza: Voli bacati stvari iznova i iznova

Kada počinje: U dobi od oko 6 mjeseci

Šta se dešava? Kada je vaše dijete bilo novorođenče, ono je pretpostavljalo da zvečka više ne postoji ukoliko mu je ispala. Dijete sada shvata da stvari postoje čak iako ih ono ne može vidjeti, u pitanju je koncept koji se zove trajnost objekata. Znati ćete da je ova faza u razvoju vašeg mališana počela kada on bude gledao dole sa svoje stolice da vidi šta mu je to ispalo. Djetetu ovo predstavlja igru i odličan je način da nauči povezanost uzroka i efekta – Ja to bacim, ti to pokupiš.

faza 1Kako prevazići: Znamo da je jako zamarajuće kupiti igračke, pribor za jelo i ostale stvari po cijeli dan, ali ipak zabavite time svoje dijete neko vrijeme. Vaš mališan će se nakon jedne ovakve igre osjećati povlaštenim i puno sigurnijim. Čak se preporučuje da prekinete hranjenje ukoliko dijete sruši zdjelu ispred sebe. Na svu sreću, ovakvo ponašanje prestaje sa 15 mjeseci.

Faza: Više hrane na licu nego u ustima

Kada počinje: U dobi od 7 do 9 mjeseci

Šta se dešava? Mislite da je jelo cilj vaše bebe za ručkom? Hah! Obrok je zabavan iz mnogo drugih razloga. Smoki pravi ugodan zvuk kada se stisne rukom, a pire krompir pruža jako ugodan osjećaj kada se nalazi po cijelom licu. Vaše dijete na ovaj način pokazuju i svoju nezavisnost. Bebe mogu malo toga oko sebe kontrolisati, pa tako kada se igraju sa hranom oni je zapravo ispituju pod vlastitim uslovima.

Kako prevazići: Oduprite se porivu da djetetu oduzmete kašiku. Vaše dijete treba učiti da se samo hrani. Do drugog rođendana, njegova koordinacija bi se trebala popraviti tako da izgleda fokusirano na obrok, a ne smiješno dok jede. Ipak, nemojte se šokirati ukoliko vaš mališan ostane nespretan na ovom polju sve do vrtića.

Faza: Vrišti kada ga neko drugi uzme

Kada počinje: U dobi od oko 7 mjeseci

Šta se dešava? Vaša beba pati od anksioznosti izazvane stranim ljudima. Iako se možda prije nije protivio kada ga neko drugi osim vas držao, ono u ovoj dobi postaje svjesno koga poznaje, a koga ne. Vaš mališan može naprosto poluditi kada ga predate baki koja ne posjećuje često, pa čak i kada otvorite vrata poštaru. Neugodno? Naravno. Ipak, sposobnost da razlikuje vas od nekog nepoznatog predstavlja korak naprijed u razvoju i ovo biste trebali objasniti porodici i prijateljima koji nisu toliko česti u vašem domu.

Kako prevazići: Pomozite svom djetetu da se opusti u prisustvu stranaca dok ova faza ne prođe (obično traje do 15. mjeseca). Ono što ne trebate raditi jeste dati svoje dijete u naručje prijetelju koji je tek došao. Najbolje je da mališan sjedi kod vas u krilu dok se ne upozna sa vašim prijateljem. Ako beba i nakon ovoga počne plakati u naručju vašeg prijatelja, ne trebate je odmah uzimati. Neka ga vaš prijatelj zaokupi nekom aktivnošću, nakon čega bi se beba trebala osjećati sigurno u njegovom ili njenom naručju.

faza 4Faza: Buđenje u sitne sate kod odraslijih beba

Kada počinje: U dobi od oko 9 mjeseci

Šta se dešava? Vaša beba se nalazi na pragu velike prekretnice poput toga da može sama ustati ili je naučila puzati. Pa tako dok beba svu svoju energiju fokusira na nove sposobnosti, može zapostaviti druge stvari, poput spavanja.

Kako prevazići: Nabrzinu utješite svoje dijete i odmah napustite sobu da bi beba sama mogla ponovo zaspati. Što duže ostanete, beba će postajati više stimulirana. Također se pobrinite da slijedite zdravu noćnu rutinu, što znači da dijete trebate staviti na spavanje dok je još budno. Zdrave navike spavanje vaše bebe trebale bi se vratiti kroz nekoliko sedmica.

Favorizovanje jednog roditelja preko drugog

Kada počinje: U dobi od 8 do 9 mjeseci

Šta se dešava? Vaše dijete uviđa kako mama i tata imaju različite načine i stilove brige, te izražava favorizovanje jednog stila preko drugog. U većini slučajeva djeca izaberu roditelja sa kojim provode više vremena. Međutim, ukoliko vaš suprug pretvara sve u igri i malo savija pravila, on može postati taj kojeg će mališan preferirati preko vas.

Kako prevazići: Budite strpljivi ukoliko ste vi taj roditelj kojeg dijete odbija. Mališan možda uskoro promijeni mišljenje. Osim toga, što se više namećete, dijete će vas više odbijati. Umjesto toga, pokušajte što više vremena provesti u troje. Vremenom bi se roditelj kojeg dijete favorizira trebao povući, tako da se može više uključiti roditelj koji se osjeća zapostavljeno. Još jedna jako dobra ideja je prebacivanje odgovornosti hranjenja, kupanja i noćne rutine, tako da beba nijednu ovu aktivnost ne veže samo za jednog roditelja.

Faza: Beba odbija mirno ležati dok je presvlačite

Kada počinje: U dobi od 9 do 12 mjeseci

Šta se dešava?  Vaše dijete dobiva veću kontrolu nad svojim tijelom. Pa tako umjesto da samo mirno leži dok vi mijenjate pelenu, ono testira svoje nove sposobnosti poput udaranja i okretanja.

Kako prevazići: Pronađite način da mališanu odvratite pažnju. Knjiga ili igračka može biti dovoljna, ali bebe su fascinirane i drugim stvarima koje nisu igračke, a koje se nalaze oko njih. Naprimjer, pomjeranje zatvarača na losionu gore- dole ili šuškanje kesom od pelena. Nekada ni ovo neće moći spriječiti vašu bebu da se ponaša kao mali tuljan na površini za presvlačenje. U ovom slučaju, bebu je najbolje presvlačiti na podu, tako se bar nećete morati brinuti da će pasti.

Faza: Mališan stavlja sve i svašta u usta

Kada počinje: u dobi od 3 do 4 mjeseca

Šta se dešava?  Kada beba sisa igračku ili svoj nožni prst, ona pokušava dobiti informacije poput: Je li tvrdo? Je li mekano? Mogu li ja to pojesti?  Ovo se dešava zbog toga što beba ne može postaviti pitanje da bi shvatila stvari. Primarni način shvaćanja svijeta kod beba jeste kroz njihova osjetila.

Kako prevazići: Opasne predmete zaključajte i sklonite ih izvan dometa mališana. Pod opasnim predmetima podrazumijevaju se stvari koje su dovoljno male da ih mališan može progutati, zatim oštri predmeti, te otrovne supstance poput proizvoda za čišćenje i lijekova. Možda će zvučati smiješno, ali najbolje se spustiti na bebin nivo i puzati da bi vidjeli opasnosti koje se mogu kriti, a koje beba može dohvatiti. Ukoliko mališan stavi u usta neki mali predmet, odmah mu to izvadite iz usta i dajte mu nešto drugo što može žvakati. Iako ništa ne možemo uraditi da mališane spriječimo od ovakvog  ponašanja, možemo se radovati da će proći. Shvaćanje svijeta oko sebe kroz stavljane svega i svašta u usta prestaje u dobi od oko 12 do 18 mjeseci, kada mališan svoju pozornost okrene hodanju ili pričanju.

Rasti bebo, rasti!

Ako se vaš mališan ponaša super mrzovoljno, ne spava dovoljno ili non stop jede, možda prolazi kroz iznenadni rast. Ovaj fenomen se događa kada hipofizna žlijezda rafalno proizvodi hormon koji stimulira rast tijela vašeg mališana. Iznenadni rast obično se dešava u dobi od 2 do 3 sedmice, 4 do 6 sedmica, 3 mjeseca, 6 mjeseci i 9 mjeseci. Prije samog početka iznenadnog rasta, mališan se češće budi zbog hranjenja, pa će zbog toga duže spavati. Nekada se beba budi svaki sat vremena zbog hranjenja.