7 pravila za siguran san bebe

Jedna od najvećih briga majki je sindrom iznenadne smrti novorođenčadi, između ostalih briga o bebinom snu. Evo nekih od pravila za siguran san bebe.

Prije svega, sindrom iznenadne smrti novorođenčadi je neočekivana smrt koja se dešava kod djece u snu, u toku prve godine života i ne može se objasniti bez detaljnije istrage. Većinom se dešava u prvih 6 mjeseci, i bebe između 2 i 4 mjeseca su pod najvećim rizikom. Ovaj sindrom je i dalje vodeći uzrok smrti među bebama. Još uvijek nije sigurno šta tačno uzrokuje ovu smrt, ali istraživanja pokazuju abnormalnosti u mozgu, genima i opasnim okolnim faktorima, poput nezategnutih dekica i kućanstva u kojem se puši.

  1. Bebe uvijek trebaju spavati na leđima. Novorođenčad mlađa od 1 godine bi se uvijek trebala spuštati na leđa i spavati na leđima, po danu ili po noći. Mnogi roditelji brinu da će se njihove bebe udušiti od pljuvačke ako budu ležale na leđima, ali to nije istina. Ako vaša beba ima problem i treba ležati na stomaku, posavjetujte se s doktorom. Kad se beba bude mogla prevrnuti, uvijek ih stavljajte na leđa, ali ako se okrenu na stomak pustite ih.
  2. Površina treba biti čvrsta. Prema pravilima sigurnosti, novorođenčad se treba stavljati na čvrste površine. Madraci koji su premekani mogu stvoriti udubine ili džepove koji predstavljaju rizik od dušenja ako se vaša beba prevrne. S obzirom da je prevrtanje normalna pojava, bitno je imati čvrst madrac.
  3. U krevecu treba biti samo beba. Izbjegavajte stavljati dekice, jastuke, igračke ili bilo šta drugo u krevetac. Madrac se treba pokrivati adekvatno zategnutim posteljinama.
  4. Izbjegavajte stavljati bebu da spava u sjedištima za auto, ljuljačkama i slično. Novorođenčad teško kontrolišu vrat, i ako im glava naglo padne prema naprijed, to može uzrokovati pucanje traheje. To se naziva položajna/pozicijska asfiksija.
  5. Bebin krevetac držite u istoj sobi gdje ste i vi. Beba bi, prema novijim pravilima sigurnosti, trebala biti u istoj sobi s roditeljima, bar prvih 6 mjeseci, a idealno prvu godinu dana. Beba treba spavati na svom mjestu u sobi s roditeljima, a naslonjači i kauči su posebno opasni za san novorođenčadi.
  6. Nakon hranjenja i igranja vratite bebu nazad u krevetac. Uvijek odvajajte mjesta spavanja i mjesta jedenja. Ne hranite bebu na kauču u sred noći. Probajte je hraniti na krevetu za odrasle, i neka sve uvijek bude sigurno – bez jastuka, deka ili drugih predmeta koji bi mogli zaustaviti disanje bebe. Ne preporučuje se spavati s bebom u istom krevet. Učinite sve da ostanete budni dok dojite i vratite je u krevetac kad završite.
  7. Pazite da se ne pregriju dok spavaju. Istraživanja su pokazala da prekomjerna toplota i pregrijavanje povećava rizik od sindroma iznenadne smrti. Obucite im nešto laganije, jedan tanki sloj i ne pokrivajte im glavu. Ako se vaša beba puno znoji, vjerovatno joj je vruće. Ako ste zabrinuti da je vašoj bebi hladno koristite vreće za spavanje za bebe. U svakom slučaju ne koristite labave deke.

Kao roditelj, vjerovatno ste veoma umorni i to je razumljivo. Pokušajte učiniti sve u vašoj moći da obezbijedite sigurnost bebe i ako vam je teško tražite pomoć.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave