6 načina da pomognete dojiljama

Majke pokušavaju učiniti sve što je najbolje za bebe.

Dojenje se dešava svakog dana, 24 sata. Ono se ne može očekivati niti opisati u toku prenatalne njege. Dojenje uključuje ispucale, bolne bradavice ili začepljene žlijezde u 3 ujutro, ali i čudne poglede u restoranima, nedostatak mlijeka, pumpanje mlijeka u autu dok putujete na posao jer je to jedino privatno mjesto koje imate za ono malo slobodnog vremena.

Većina doktora roditeljima daje savjete o dojenju, ali savjeti bi trebali biti precizniji i određeniji.

Ako želite pomoći drugima, evo nekoliko savjeta za.

  1. Pohvalite ih

Dojenje može biti teško i frustrirajuće. Pohvalite ono što rade. To je posebno bitno po noći, ali svaki kompliment je dobrodošao u svako doba dana. Novorođenčad nemaju način da se zahvale osim da prave sretne zvukove i popune pelene. Recite im „Super ti ide!“ i značit će im više nego što mislite.

  1. Pravite im društvo

Dojenje ili pumpanje može biti poprilično usamljeno, i oduzimati nekoliko sati dnevno. Pridružite im se jednom ili dva puta. Mame se mogu osjećati puno manje izolirano ako imaju s nekim pričati dok se to dešava.

 

  1. Donesite im vode

Dojenje može učiniti majke žednima, s obzirom da veća količina vode odlazi u mlijeko, a dehidracija je jedan od glavnih uzroka što se mlijeko ne proizvodi. Ali većina majki je toliko iscrpljena da ne primijete da su dehidrirale. Usipajte im vodu u čašu ili im kupite neku super novu bocu.

  1. Donesite im užinu

Dojenje majke čini i gladnima. Veliki broj kalorija i energije odlazi u mlijeko. Dojilje često nemaju vremena niti energije za redovne, dobro izbalansirane obroke. Napunite ormariće brzim užinama, poput kolačića za laktaciju.

  1. Podržite ih u javnosti

Majke nekada moraju dojiti u javnosti. Pomozite im. Pitajte ih treba li ih pokriti. Još jedan par ruka može biti neprocjenjiv u takvim momentima. Budite njihov govornik, a njih pustite da doje u miru.

  1. Dajte im poklone koje mogu iskoristiti

Novi roditelji ne razmišljaju o nekim stvarima poput jastučića za grudi, lanolina, grudnjaka sa pumpicama, stvari za pumpanje, ručnih pumpe ili vreća za pumpanje.

Ova lista nije kompletna, niti je jedina koja postoji. Ali ako niste sigurni kako se ponašati, dat će vam smjernice kako da pomognete dojiljama, a one će vam za to biti zahvalne.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave