5 razloga zašto pričekati da spol djeteta bude iznenađenje

Pitanjem kojeg je spola dijete roditelji se već bave i prije trudnoće, a ako je par već ostvario trudnoću tada se to pitanje počne vrtjeti tamo oko 10. sedmic3 svakako u prvom tromjesečju kad postoji mogućnost da se spol sazna. Postoje parovi koji ne žele saznati spol djeteta.

Mnogi parovi već prije trudnoće imaju određenu predodžbu spola djeteta koje bi rado imali. Nerijetko žene žele djevojčice jer su same ženskog spola, o kojem znaju najviše, pa im se čini da bi se s djevojčicom mogle lakše razumjeti ili pak žele dječaka jer im se čini sa su dječaci jednostavniji, manje komplikovani. Svakako je lijepo da se sa svakim novim djetetom to pitanje nanovo postavlja i time roditelji imaju mogućnost odlučiti žele li saznati spol ili to saznanje ostaviti za trenutak poroda. Žašto pričekati do trenutka poroda?

1# Oslobođenje od klišea

Plavo za dečka, roza za curicu – ovaj kliše je i danas sveprisutan. U međuvremenu mnogim roditeljima nije više tako važno kakvu će robicu dijete nositi; samo neka bude udobna i mami praktična za rukovanje. Ni bebama nije važno što nose pa ako ste spremni tako razmišljati i ne opterećivati se zbog raznobojne robice koju ste možda dobili za dijete tada vam to može biti vrlo oslobađajuća misao u vrijeme kad pripremate stvari za dolazak bebe.

2# Vrhunsko iznenađenje

Tko ne zna što ga očekuje, posebno je uzbuđen dok čeka. To naravno ne znači da se roditelji koji znaju spol ne raduju djetetu i nisu uzbuđeni zbog njegovog dolaska, ali ako ne znate spol, uzbuđenje i iznenađenje su ipak malo intenzivniji.

3# Nema mjesta razočarenjima

“Najvažnije je da je beba zdrava!”, možemo često čuti. Ipak, većina nas ima neku preferenciju pa čak i ako to ne želimo to priznati. Parovi koji ne žele saznati spol, na neki način su raščistili s tim i shvatili da je to nevažno. Ako vam je to pitanje ipak jako važno, tada je možda bolje saznati spol djeteta ranije pa se do njegovog rođenja smiriti i razriješiti sve dileme oko pitanja spola.

4# Pustite da se dogodi

U svakodnevnom životu rijetko se odričemo kontrole. Kao rezultat toga, često smo pod pritiskom, ali to nam daje i sigurnost da će sve ispasti dobro za nas. Prilikom odlučivanja o tome treba li znati spol djeteta, isto je riječ o kontroli. Ako znate kojeg je spola dijete, imate osjećaj da možete bolje planirati sve oko djeteta. Ali ako malo promislite, shvatit ćete da vam u načelu sve to nije važno i svejedno je hoće li biti dječak ili djevojčica.

5# Spol djeteta se može iznenada promijeniti

Zasigurno ste imali priliku čuti priču kako je par mislio da nosi dječaka, a rodila se djevojčica. I u toj situaciji su moguće razne reakcije od razočarenja pa do velikog iznenađenja i šoka. Kako ćete reagirati, ovisi o paru, karakterima i mnogim drugim utjecajima. Reakcija može ovisiti i o trudu koji ste već možda uložili u uređenje sobice u plavo, sakupljanje robice, odabiru imena… izmaštali mnogo toga za vašeg malog junaka. Ako se to i dogodi, vjerujte, brzo ćete se zaljubiti u to maleno djetešce jer bebe su neodoljive.

roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave