4 načina na koje možete potaknuti razvoj govora kod beba

Iako ne sklapaju riječi niti razumiju značenja, bebe komuniciraju sa nama

Još od prvog puta kada zaplače, znate da bebe mogu komunicirati, čak i bez izgovorenih riječi. Naravno, ovo nije isto kao imati sposobnost govora jer ona uključuje i korištenje govora tijela. Ovu sposobnost, dijete će razviti kasnije, tempom koji bebi odgovara. No, vi možete doprinijeti razvoju bebinog govora primjenjujući neke od sljedećih tehnika, aktivnosti i igara.

1. Svakodnevan govor

Svakoga dana razgovarajte sa vašom bebom uprkos tome što ne zna riječi niti njihova značenja. Počnite tako da držite bebu blizu sebi tako da vas može dobro čuti. Govorite naglas šta radite dok držite vašu bebu. Također, možete i da pjevate i sklapate kratke rime dok vodite brigu o bebi.

2. Uvodite nove riječi svaki dan

Ponavljajte zvukove koje vaša beba pravi. Možete na njih odgovoriti pravim riječima ili ponoviti one koje vaša beba pravi. Također, ukoliko vaša beba pokazuje na različite predmete oko sebe, vi imenujte iste. Možete da pričate i različite priče vašoj bebi jer ćete na taj način koristiti veliki broj riječi koje možda drugačije ne bi čula.

3. Knjige za bebe i čitanje


Knjige biste trebali da držite na mjestu koje vaša beba može da dohvati. Iako ne može da čita, vaša beba će uživati u gledanju šarenih slika u istima. Što se tiče razvoja govora, možete da vašoj bebi opisujete slike koje gledate ili predmete na istima, a na koje vaša beba pokazuje.

4. Uvedite nove zvukove

Prije nego počnete očekivati od vaše bebe da sklapa prve riječi, uvedite nove zvukove kod bebe. Kada kažete novi zvuk, dopustite vašoj bebi da isti ponovi. Počnite sa kratkim zvukovima kao što su „ma“, „da“, „ba“, te pustite da ih beba ponavlja. Poslije ćete iste moći početi sklapati u kratke riječi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave