3 stvari koje morate napraviti ako želite zatrudnjeti

3 stvari koje morate napraviti ako želite zatrudnjeti

Ako želite zatrudnjeti, pijete folnu kiselinu tri mjeseca prije, pazite na prehranu i kilažu i ostavite cigarete kako biste povećali šansu zatrudnjivanja i zdrave trudnoće.

Trudnoća je posebno stanje u kojem morate paziti i na sebe i na nerođeno dijete kako bi sve bilo u redu. Postoje neke natuknice kojih se trebate držati kako ne bi bilo većih problema. Jedna od njih je i zdrava priprema za trudnoću. Donosimo vam par stvari na koje je važno obratiti pažnju ako želite zatrudnjeti, kao dio pripreme za trudnoću:

1. Uzimajte folnu kiselinu

Folna kiselina može spriječiti da se dijete rodi sa spinom bifidom, kao što i sprječava druge malformacije neuralne cijevi kod novorođenčeta. Osim zbog izbjegavanja porodiljnih defekata djece, važna je i njena uloga u kasnijem razvitku ploda. Žene bi trebale uzimati folnu kiselinu u količini od 400 mcg/dnevno bar tri mjeseca prije trudnoće.

folna kiselina hrana | Author: Thinkstock

“Ako se ne konzumira zelena masa kao blitva, špinat, grašak i brokula, koja je bogata folnom kiselinom, treba ju dodavati u obliku dodatka prehrani”, savjet je nutricionista Ignaca Kuliera. Nutricionistica Darija Vranešić Bender savjetuje da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće, barem od 4. sedmice, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu.

 

2. Pazite na težinu

Pretilost je povezana s većom mogućnošću komplikacija u trudnoći, poput gestacijskog dijabetesa. Prekomjerna težina je usko povezana s tzv. metaboličkim sindromomkoji je i povezan s težim začećem.

težina, vaga | Author: Thinkstock

“Pretilost ili prekomjerna tjelesna masa svakako nepovoljno djeluje kako na sposobnost začeća, tako i na održanje, odnosno povećanje komplikacija u trudnoći”, upozorava ginekolog Erden Radončić. Teško je izgubiti kilograme kad ste trudni, kao i što je moguće da na kraju izbacite hranjive i važne namirnice. Bilo bi idealno da vam je prije trudnoće indeks tjelesne mase (BMI) manji od 30.

 

3. Ako pušite, probajte prestati

Pušenje u trudnoći povećava šanse da je beba rođena s niskom porođajnom težinom, mogućnost pobačaja i mrtvorođenog djeteta, izvanmaterične trudnoće, prerani porod. Ako planirate trudnoće, bilo bi dobro da prestanete pušiti.

cigareta žena pušenje | Author: Thinkstock

 

 

miss7mama.24sata.hr