3 načina kako da se nosite s krizom identiteta kao majka

3 načina kako da se nosite s krizom identiteta kao majka

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Dan kad ste izašli iz bolnice, sve se promijenilo u trenu na značajan način. 

Iako ste tek počeli novu karijeru, dobili ste bebu. Morali ste zaustaviti sve da biste odgajali dijete. Bez obzira da li ste ga planirali ili ne, morali ste pritisnuti pauzu. 

Mnoge majke požele da se vrate posao, ali to nije slučaj kod svake žene. Samo nakon nekoliko dana majčinstva, promijenile su mišljenje. Shvatile su da ne žele da se neko drugi brine o njihovom djetetu i nisu se htjele vratiti na posao. Odlučile su se pobrinuti o svom djetetu i napraviti promjenu u životu, biti majka kod kuće. Majke se vrlo brzo zaljube u svoje male osobe, koje ih bude svake noći i traže stalnu pozornost. 

Ipak, iako su obmanute svojom bebom, majke žele kreirati, raditi i misliti. Ne žele biti majke čitav dan. Želite izaći, pogledati film u kinu, družiti se s prijateljima i suprugom. Evo kako da se nosite s tom ‘krizom’. 

Ne dajite čitav svoj život djetetu

Ako postoji šansa, odvojite se od majčinstva na trenutak. To će vam obnoviti energiju. Neke od žena nastave raditi svoj posao od kuće, odlaze na kafu kad imaju trenutak za sebe i počinju svoj biznis. Njega poslovnog dijela života jednako je bitna kao i briga o bebi, jer se zbog toga majka osjeća puno bolje i ispunjenije. 

Nemojte pokušavati uraditi svaki posao sami

Ako ste uvijek kući, vjerovatno nemate problem s tim da sve pospremite, organizujete, počistite i skuhate. Ali mnoge mame tako urade grešku, ako nemaju puno obaveza pomisle: ‘Mogla bih oprati veš, svakako sam tu.’ Tako ‘veš’ postaje samo vaša odgovornost i to se od vas očekuje. 

Umjesto toga, mijenjajte se s partnerom u pranju veša, zapravo, mijenjajte se u svim zadacima. Neka vaš partner odabere kuhanje ili čišćenje. I stalno se mijenjajte, čak i ako vam se ne sviđa kako oni to rade. Ako budete znale rasporediti poslove, dobit ćete puno više vremena za sebe.

Šta znači riječ ‘majka’?

 U historiji, ta je riječ označavala ženu koja obavlja sve poslove, nesebičnu ženu koja sve stavlja ispred sebe, koja je uvijek sretna i zadovoljna, i koja skoro nikada nema problema. 

Stvorite svoju definiciju. 

Jedna od majki napisala je svoju verziju:

„Majčinstvo je dio mene. Ne sve. Čast mi je i sreća koja me svakodnevno ispunjava da budem neko ko vodi, neko ko tješi, i neko grli i daje puno poljubaca. Moji dani su također ispunjeni satima pregovaranja, prosutim sokovima i ljepljivim podovima. Ipak, i dalje sam zainteresovana za sve što mi svijet nudi i za ostvarivanje svojih ciljeva.

Prateći svoje snove, naučila sam svoju kćerku da i ona, također, može uspjeti u svemu što zaželi. Vidite, na kraju ove priče, ona neće uvijek biti uz mene i neću joj uvijek čitati priče prije spavanja. Uvijek ću je voljeti, ali ona će postati žena. I ona će imati svoje interese i ciljeve.

Ona je svoja osoba, isto kao što sam i ja svoja.“

Šta vi mislite o ovome, i koja je vaša definicija majke?