Nedostatak zraka i otežano disanje

Nedostatak zraka i otežano disanje

Kako vaša trudnoća odmiče, možda ćete se početi osjećati umorno i zadihano i nakon minimalnih fizičkih napora. Kao i obično, hormoni trudnoće krivi su što patite od kratkog daha. Evo šta trebate znati o otežanom disanju tokom trudnoće.

Da li je normalno da patite od nedostatka zraka tokom trudnoće?

Iako ova pojava može biti neugodna, ona je potpuno normalna. Potpuno je sigurna i za vašu bebu koja i dalje ostaje dobro oksigenirana putem vaše posteljice.

Kada općenito počinje otežano disanje?

Otežano disanje često počinje tokom drugog tromjesečja trudnoće. U trećem tromjesečju, ovo stanje se može pogoršavati kako vaša beba nastavlja rasti.

Šta uzrokuje otežano disanje tokom trudnoće?

Hormoni trudnoće stimulišu vaš mozak da poveća frekvenciju i dubinu udisaja, tako da unosite više kisika za bebu koja raste. Ti hormoni također bubre kapilare u respiratornom traktu i opuštaju mišiće pluća i bronhijalnih cijevi.

Kasnije u trudnoći, maternica se gura prema dijafragmi dok raste. Ovo komprimira vaša pluća, ograničavajući njihovu sposobnost da se u potpunosti prošire kada udahnete i uzrokujući da se osjećate kao da ste upravo istrčali maraton nakon penjanja uz stepenice.

Šta mogu učiniti sa otežanim disanjem tokom trudnoće?

Iako ne možete u potpunosti ublažiti ovaj uobičajeni simptom trudnoće, neke stvari možete učiniti kako biste ga malo olakšali:

  • Stojte što uspravnije. Pravilno držanje daje plućima malo više prostora da rade svoj posao.
  • Spavajte oslonjeni na lijevu stranu, što je najbolji položaj za cirkulaciju.
  • Definitivno se možete i dalje baviti svakodnevnim aktivnostima i nastaviti vježbati tokom trudnoće. Samo slušajte svoje tijelo i nemojte se previše forsirati.

Kada mogu očekivati ​​da će otežano disanje prestati?

Evo nečega čemu ćete se radovati: Možda ćete osjetiti znatno olakšanje na kraju trudnoće kada vam se beba spusti u karlicu, oslobađajući prostor za pluća.

Leave a Reply