Koja hrana povećava količinu mlijeka?

Koja hrana povećava količinu mlijeka?

Mnoge se kulture već dugo oslanjaju na hranu i bilje kako bi poboljšale i povećale zalihe mlijeka. Postoji mogućnost da ste čuli drugu majku koja doji kako govori o tome kako joj je količina mlijeka porasla nakon što je počela jesti zobene pahuljice za doručak ili konzumacija čaja od piskavice. Također postoji mnogo anegdotalnih dokaza o galaktagogama – hrani za koju se misli da potiče proizvodnju majčinog mlijeka. Ipak, istina je da nema puno visokokvalitetnih istraživanja koja bi sa sigurnošću mogla reći može li konzumacija pravih namirnica zaista povećati zalihu mlijeka.

Međutim, nema štete ako im pokušate uz odobrenje vašeg doktora. Evo pet namirnica za koje se smatra da pomažu u jačanju proizvodnje majčinog mlijeka – i nauke koja stoji iza tih tvrdnji.

1. Piskavica

Ova aromatična sjemena često se reklamiraju kao moćni galaktagozi. Sadrže spojeve slične estrogenu za koje se smatra da pojačavaju protok mlijeka, a jedno malo istraživanje je pokazalo da su žene koje su čaj od piskavice pile tri puta dnevno imale znatno više mlijeka u odnosu na one koje nisu. Ipak, nema raširenih dokaza koji ukazuju na to da piskavica djeluje na povećanje količine majčinog mlijeka, pa neki pedijatri ne preporučuju piskavicu. Još jedna stvar: Neke mame koje koriste piskavicu izvještavaju da izgleda da njihove bebe postaju sklonije gasovima. Piskavica također može pogoršati astmu, pa je treba koristiti s oprezom kod astmatičara.

2. Zobena kaša ili zobeno mlijeko

Bilo u obliku zdjelice staromodnih zobenih pahuljica, trendovskog lattea od zobenog mlijeka ili kolačića punjenog zobi, majke koje doje dugo se oslanjaju na zob kako bi im pomogla da naprave više mlijeka. Zašto? Zob je izvor željeza (pola šoljice suhe zobi sadrži blizu 2 mg željeza, ili oko 20 posto onoga što majkama dojilja treba dnevno), a poznato je da niske razine minerala inhibiraju opskrbu mlijekom. Ne postoje studije koje pokazuju da jedenje zobi zapravo pomaže u proizvodnji mlijeka.

3. Sjeme komorača

Hrskava sjemenka još je jedan tradicionalni pojačivač količine mlijeka i često se nalazi u kolačima i čajevima za laktaciju. Kao i piskavica, i sjeme komorača sadrži spojeve slične estrogenu za koje se smatra da poboljšavaju opskrbu mlijekom. I zaista, pregršt malih studija povezalo je konzumaciju sjemena komorača s većom količinom mlijeka i sadržajem masti, kao i debljanjem dojenčadi. Ipak, nedostaju opsežna istraživanja oko navodnih koristi od dojenja.

4. Nemasno meso

Nemasna govedina, svinjetina, janjetina i perad glavni su izvori željeza. Dakle, ako uzimanje dovoljno minerala podstiče snažniju opskrbu mlijekom, konzumacija ove hrane mogla bi biti korisna. Ali opet, nema direktnih dokaza niti istraživanja koja vezuju konzumaciju mesa za povećanu proizvodnju mlijeka.

5. Bijeli luk

Jedno istraživanje koje je proučavalo vezu između bijelog luka i opskrbe mlijekom pokazalo je da dodatak aromatičnog sastojka nije napravio razliku. Ali, mnoštvo mama se kune da to pomaže njihovoj količini mlijeka – a čini gotovo svaku slanu hranu ukusnijom (i zdravijom). Pa zašto ne probati?

Sve u svemu, nema puno dokaza koji podupiru ideju da možete povećati količinu mlijeka konzumirajući pravu hranu. No, pregršt studija sugeriše da bi određeni sastojci mogli biti korisni – a mnoštvo mama koje doje vjeruju da čine razliku. Dakle, ako smatrate da vam proizvodnja mlijeka treba pomoć, slobodno dodajte nekoliko galaktagoga na svoj meni.

Leave a Reply