Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći

Očekivali ste natečene zglobove, jutarnje mučnine i rast grudi. Ali, odakle dolazi žgaravica?

Kao što i samo ime govori, žgaravica (koja se naziva i gastroezofagealni refluks) čini se poput vatrene nelagode koje započinje iza vaše prsne kosti i putuje po jednjaku, koji povezuje grlo sa stomakom. Ova kiselina može doći čak do grla.

Pored osjećaja pečenja – koje može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati – možete (se):

  • osjećati naduto
  • mnogo podrigivati
  • imati kiselkast ukus u ustima
  • imati upalu grla
  • često kašljati

Iako burrito koji ste pojeli za večeru vjerojatno nije pomogao (začinjena hrana može pogoršati žgaravicu), osjećaj pečenja koji imate ima više veze s hormonima nego sa jalapenosima.

Šta je uzrok tome?

Ako se osjećate kao da vam je u prsima vatra, niste sami. Prema jednom istraživanju, do 45 posto budućih mama ima žgaravicu. Također, ako ste žgaravicu imali prije trudnoće, još je veća vjerovatnoća da ćete je imati i tokom trudnoće.

Žgaravica se može javiti u bilo kojem trenutku trudnoće, ali je najčešća u drugom i trećem tromjesečju. Stručnjaci nisu baš sigurni šta je uzrokuje, ali sumnjaju da je to trostruki problem.

Hormoni

Progesteron, koji se naziva i “hormonom trudnoće”, jer njeguje vašu maternicu i dijete u njoj, glavni je krivac za žgaravicu povezanu s trudnoćom. Progesteron djeluje kao relaksator mišića. U slučaju žgaravice, hormon može popustiti stegnuti mišić (zvan donji ezofagealni zalistak) koji zatvara vaš želudac od jednjaka.

Kada jedete ili pijete, mišić se normalno otvara da propušta sadržaj u želudac prije nego što se čvrsto zatvori, ali porast nivoa progesterona koji se javlja tokom trudnoće može učiniti taj mišić opuštenim, omogućavajući želučanoj kiselini da se vrati u vaš jednjak, pa čak i u grlo.

Rastuća beba

Kako se vaša maternica širi s vašom bebom koja raste, ona se natječe za prostor s vašim drugim organima. Vaša maternica vrši pritisak na vaš želudac, što daje veću šansu da će se želučane kiseline izliti – posebno ako je vaš želudac pun.

Što vam maternica više raste, vjerovatno će vam pritisnuti želudac. Ovo vam može pomoći objasniti zašto je žgaravica češća kako napredujete kroz trudnoću.

Usporena probava

Zahvaljujući progesteronu, sadržaj želuca se zadržava više nego što je normalno. Kako se probava usporava, a želudac duže ostaje puniji, šanse za žgaravicu rastu.

Žgaravica može biti neugodna, ali evo kako uzvratiti udarac:

1. Pazite šta jedete

Nije iznenađujuće što kisela i začinjena hrana stvara više želudačne kiseline od one manje začinjene. Izbjegavajte citruse, paradajz, luk, bijeli luk, kofein, čokoladu, gazirana pića i drugu kiselu hranu. Također se klonite pržene ili masne hrane koja usporava probavu.

2. Često jedite male obroke umjesto tri obroka dnevno

To pomaže u izbjegavanju preopterećenja želuca i omogućava mu brže pražnjenje.

3. Sjedite uspravno kad jedete

Vaša je mama zapravo bila u pravu u vezi s tim – gravitacija će vam pomoći da hrana ostane na mjestu.

4. Ne jedite tri sata prije spavanja

Dajte prednosti probavi prije nego što legnete, što usporava pražnjenje želuca – jer će vam noć pomoći kontrolisati žgaravicu.

5. Ne pušite

Puno je razloga zašto ne biste trebali pušiti tokom trudnoće, a žgaravica je samo jedan od njih. Hemikalije u cigaretama uzrokuju opuštanje ventila koji održava sadržaj želuca. To omogućava kiselinama i neprobavljenoj hrani da idu prema gore i postignu svoj vatreni cilj.

6. Podignite glavu kada spavate

To ćete najlakše postići postavljanjem dodatnog jastuka ispod ramena, jer je to još jedan način da gravitacija djeluje za vas.

7. Nosite široku odjeću

Prestanite nositi odjeću koja vas steže, i uvucite se u udobne materijale!

8. Pijte tekućinu nakon jela, a ne tokom

Pijte tekućinu zajedno s hranom i mogli biste poboljšati šanse da razvijete žgaravicu.

9. Probajte akupunkturu

U studiji iz 2015. godine, trudnice koje su probale akupunkturu u odnosu na one koje nisu, nisu pokazale nikakvu razliku u svojim simptomima – ali žene koje su probale akupunkturu izvijestile su o poboljšanju sposobnosti spavanja i prehrane.

10. Ne pijte alkohol

Pored činjenice da izlaganje alkoholu može donijeti sve vrste problema vašoj bebi u razvoju, od male porođajne težine do smetnji u učenju – alkohol također može opustiti ventil koji zadržava želučani sadržaj u želucu.

Leave a Reply