Kako kreirati sobu za bebu

Kako kreirati sobu za bebu

Dizajniranje sobe za vašu bebu može biti zabavno i korisno iskustvo, ali također može izgledati pomalo zastrašujuće, pogotovo ako ne znate odakle početi

Kako urediti sobu za dolazak bebice. Na koji način urediti da bude lijepa i funkcionalan? Odvojite par trenutaka da se naoružate ovim korisnim savjetima za dizajn bebine sobe i začas ćete biti spremni za kupovinu.

Kako odabrati glavne komade namještaja za dječiju sobu?

U dječijoj sobi postoje četiri glavna komada namještaja – krevetac, stol za presvlačenje, komoda i stolica. Cijena namještaja varira i na nju mogu utjecati detalji, završna obrada, kvalitet izrade i cjelokupni dizajn. Prvi korak u odabiru je odrediti koliko dugo želite da možete koristiti namještaj. Uz planiranje, možete razmotriti dizajn sobe tako da:

  • Komadi se lako prilagođavaju za različitu dječiju dob
  • Namještaj je jednostavnog dizajna koji se lako može kombinovati i uz nove komade za novi izgled sobe
  • Namještaj je namijenjen bebi, a novi namještaj ćete kupiti za nekoliko godina.

Odaberite određeni stil ili temu

Iako nije apsolutno neophodno ograničiti se na jedan koncept, posjedovanje tačno određene ideje pomoći će vam da se fokusirate na ono što vam je bitno.

Odaberite tekstil prije bojenja sobe

Ne postoji ništa gore od toga da napokon pronađete savršene zavjese ili dječju posteljinu iz svojih snova, a onda otkrijete da se njihove boje ne podudaraju sa bojama vaših zidova. S obzirom na zapanjujući raspon dostupnih boja i rasprostranjenost tehnologije koordinacije boja, definitivno je lakše prvo odabrati tekstil, a zatim kupiti odgovarajuću boju.

Utvrdite glavni detalj u bebinoj sobi

Većina soba fokusirana je na krevetić, ali postoji mnogo drugih opcija koje možete birati. Veliki prozor ili komadi poput prevelike igračke ili obojene komode, također mogu privući pažnju.

Ukrasite plafon

Bebe provode velik dio svog vremena na leđima. Zašto ne dati svom mališanu nešto o čemu može razmišljati? Razmislite o bojenju plafona u umirujuću boju ili dodavanju freski ili naljepnica na zidove.

Neka vam sanitarne potrepštine budu na dohvat ruke

Neka bebina soba bude bez mikroba tako što ćete pripremiti sanitarne potrepštine. Postavite poslužavnik na stolu za previjanje s antibakterijskim gelom i papirnatim ubrusima kako biste spriječili kontaminaciju površina i svakodnevno ih prebrišite antibakterijskim maramicama. Trebali biste imati i plan gdje odložiti prljave pelene i jako zaprljanu odjeću, kao što su sistem za odlaganje pelena i zasebna korpa za veš.

Razvijte sistem za sortiranje i čuvanje odjeće

Garderoba za presvlačenje djeteta neprestani je izazov. Započnite s organiziranjem odjeće za djecu prema veličini i tipu. Napunite svoj ormar i ladice sa stvarima koje sada možete koristiti, a ostatak označite i odložite dok bebi ne zatreba.

Također vam pomaže i posjedovanje kutije za odjeću koju ste smatrali premalom. Kad je kutija puna, operite odjeću, označite je i odložite. Držanje premale robe odvojeno sprečava te komade da se ponovo uvuku u bebin ormar, čime ćete uštedjeti vrijeme.

Set Photography for Save My Reno III Ep 3030 photographed on September 10, 2019 in Brampton, ON. Photo©DaleWilcox/DWP.

Noćna lampa

Noćna lampa je više za vas nego za vašu bebu. Možda mislite da su svjetiljke za djecu koja se boje mraka, ali to se neće odnositi na vaše dijete sve dok još ne poraste. Meko svjetlo noćnih lampa izuzetno olakšava kretanje usred noći bez udaraca o namještaj ili spoticanje o stvari na podu. U idealnom slučaju, upotrijebite noćno svjetlo koje ima funkciju automatskog isključivanja. Neki ljudi vjeruju da noćna svjetla mogu prouzrokovati negativan zdravstveni učinak zbog utjecaja na način spavanja. Svjetlo koje se automatski isključuje trebalo bi otkloniti tu brigu.

Baby monitor

Baby monitor savršen je način da pripazite na svoje dijete dok spava noću, a da ne morate biti fizički prisutni u sobi. Vaše opcije su audio ili digitalni video monitor.

Audio monitori uglavnom su mnogo jeftiniji, ali nakon upotrebe video monitora većina roditelja se ne vraća na audio monitore. Mnogo je ugodnije to što ih zapravo možete vidjeti, a ne samo čuti. Vrhunski, potpuno opremljen monitor moći će se okretati i zumirati čak i daljinskim upravljačem, a uvečer ćete moći vidjeti vašu djecu, tako da nikad neće biti van vašeg vidokruga.