Bebino prvo šišanje

Bebino prvo šišanje

Jednom kada odlučite da je pravo vrijeme za šišanje, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste dijete pripremili za prvu frizuru

Ako imate bebu, a još niste iskusili uzbuđenje (ili užas) prve bebine frizure, ne brinite. Sastavili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da preživite cijeli proces, s nadom da ćete izbjećiti prolijevanje suza (Da, mama, to uključuje i tebe!). Dakle, ako mislite da ste se možda približili tom značajnom događaju, pročitajte kako ćete izbjeći stres zbog ove prekretnice.

Ne postoji određena dob za prvo šišanje, jer se djeca većinom šišaju u periodu između 6 mjeseci i 2 godine. Neke se bebe rode s puno kose i mogle bi biti spremne za šišanje prije nego druge bebe, a neki roditelji se odluče za prvo šišanje u kasnijoj dobi. Kakva god bila situacija, pozabavimo se prvim korakom prvog šišanja.

Djeca brzo rastu. Bilježite sve nove vještine i prekretnice – prvo hranjenje, sjedenje, puzanje, brbljanje, prve riječi – sva uzbudljiva sjećanja koja želite zabilježiti na vrijeme i prisjećati ih se u budućnosti. Uz sve to, možda ste previdjeli (namjerno ili ne) potrebu za bebinim prvim šišanjem.

Evo nekoliko znakova da je možda vrijeme za prvo šišanje:

Kosa koja smeta vidu vaše bebe. Ako se čini da vašoj bebi smeta rast kose i pokušava je odgurnuti u stranu ili ste zbog dugih pramenova zaboravili boju njenih očiju, vjerovatno je vrijeme za šišanje.

Imate problema s održavanjem. Treba li vam više vremena da otpetljate, češljate i stilizirate kosu svog djeteta nego što što vam treba da se spremite ujutru? Da li vaše dijete na ovaj postupak gleda kao na mučenje?

Neravnomjeran rast. Ponekad različita područja kose rastu brže od ostalih. Kada se to dogodi, možete se pomiriti sa tim ili držati dječiju kosu pod kontrolom uz pomoć frizera.

Vječno neuredna frizura. Kada kosa postane preduga i neuredna (posebno tanka, dječija kosa), ne možete puno učiniti da je popravite, osim što ćete izravnati dužinu. Ako vaše dijete izgleda kao da nosi lošu periku iz 80-ih, šišanje bi moglo biti pravo rješenje.

Priprema za salon

Jednom kada odlučite da je pravo vrijeme za šišanje, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste dijete pripremili za prvu frizuru. Ovisno o dobi vaše bebe, možda ćete moći primijeniti neke (ili sve) od ovih korisnih savjeta:

Vježbajte rutinu kod kuće. Uključite šišanje u igranju, zajedno sa frizerskim priborom, makazama i posebnom stolicom. Upoznavanje vašeg djeteta s ovim koracima olakšat će stres kada dođe do stvarnog iskustva.

Tajming je bitan. Obavezno zakažite šišanje u vrijeme kada je vjerovatno da će vaše dijete biti sretno i razigrano, a ne gladno ili umorno. Iako ne možete predvidjeti njihovo raspoloženje s potpunom preciznošću, izbjegavanje ‘teških’ perioda dana pomoći će pri šišanju.

Neka beba vidi frizerski salon. Dođite u salon malo ranije kako bi vaše dijete moglo vidjeti druge ljude kako se šišaju ili je pustitr da gleda kako vas frizer šiša. Kada vidi druge ljude u istoj situaciji, to će vašoj bebi da pomoći da uvidi da će preživjeti šišanje.

Ponesite zabavne predmete ili povedite člana porodice. Planirajte da ponesete grickalice, omiljenu igračku, cuclu, mobilni uređaj ili čak drugog člana porodice kako bi vaše dijete bilo mirno i zauzeto tijekom šišanja. To će vam pomoći da ostanu mirni za frizera i pružit će vam priliku za snimanje nezaboravnih fotografija.

Zadržati ili ne zadržati? Prije šišanja odlučite hoćete li željeti zadržati pramen dječje kose od prvog šišanja. Bez obzira na to jeste li mu odlučili posvetiti stranicu spomenara, spremiti u kovertu ili jednostavno reći ‘doviđenja’ dodatnoj kosi, morate malo razmisliti o tome.


Tokom šišanja

Pripremili ste se najbolje što možete, a sad je stigao veliki dan. Budite mirni i sjetite se savjeta koji su uslijedili prije i tokom posjete salonu:

Opustite se i budite pozitivni. Vaše dijete će najvjerovatnije prepoznati vaš stav i vibracije u vezi s novom frizurom. Stresiranje ili pretjerana emocija samo će pogoršati situaciju. Udahnite duboko, sjetite se da je to uzbudljiva prekretnica i trebali biste uživati ​​u dijeljenju ovog iskustva sa djetetom. Također zapamtite da će im možda trebati pomoć pri opuštanju – ponudite im da vas drže za ruku, dajte im plišanu životinju ili bilo šta drugo što će im olakšati šišanje.

Neka to bude igra. Ako vaš mališan ne dijeli vaše pozitivne vibracije, pretvorite to iskustvo u igru, da vide koliko dugo mogu mirno sjediti. Mlađoj djeci skrenite pažnju smiješnim grimasama ili zanimljivom igračkom.

Budite realni. Ako je vaše dijete energično i teško sjedi mirno, možda ćete se odlučiti za frizuru i dužinu koja je jednostavna za održavanje. Vaš će vam frizer moći preporučiti neke frizure jednostavne za održavanje.

Poslije šišanja

Sad kada ste svi preživjeli prvo iskustvo šišanja, buduća šišanja bit će malo manje zastrašujuća i nadamo se da će postati nešto čemu se vaše dijete i vi radujete. Zapamtite ove savjete da bi i naredno šišanje prošlo što lakše.

Neka šišanje bude ritual. Odlučite se za zabavne ili jedinstvene aktivnosti nakon posjete salonu, poput odlaska na sladoled, igranja u parku ili drugih aktivnosti u kojima vaše dijete uživa.

Komplimenti! Recite svom djetetu da izgleda odlično nakon šišanja. Pogledajte se u ogledalo s njima i recite im kako fantastično izgleda njihova nova frizura. Pozitivne povratne informacije povežite sa cjelokupnim iskustvom, čak i ako su usput postojali mali problemi. Ako imate mlađe dijete koje još uvijek ne razumije komplimente, dodatni zagrljaji neće naškoditi!

Prvo šišanje vaše bebe važna je prekretnica koja istovremeno može biti uzbudljiva i stresna. Uz ove savjete bit ćete malo spremniji i malo manje pod stresom za ovu priliku.