Mliječne kupke za bebu – koje su njene prednosti?
Processed with VSCO with a4 preset

Mliječne kupke za bebu – koje su njene prednosti?

Kupanje beba u majčinom mlijeku zapravo je prastari terapeutski lijek za smirivanje problema s kožom. Naučite sve o prednostima mliječnih kupki i kako da ih napravite kod kuće uz recept za mliječne kupke.

Dojenje nije jedini način na koji vaša beba može imati koristi od majčinog mlijeka i njegove moći zacjeljivanja. Kupanje beba u majčinom mlijeku je već dugo vremena popularan (i potpuno prirodan način) za umirivanje čestih problema s kožom, od suhoće i pelenskog osipa do akni i ekcema.

Ne brinite – ne predlažemo vam da svoju bebu stavite u kadu do vrha napunjenu majčinim mlijekom. Trebat će vam samo malo izdojenog majčinog mlijeka da bebinu kupku pretvorite u umirujuću, poput onih u spa centru. To je zaista sve što vam treba, jer majčino mlijeko ima pozitivno protuupalno i antibakterijsko svojstvo.

Majčino mlijeko sadrži mnoge sastojke koji se nalaze u hidratantnim kremama za kožu – uključujući masnoće, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Nije iznenađujuće što bi moglo biti korisno za kožu, jer antitijela sadržana u majčinom mlijeku također mogu pomoći kod mnogih manjih iritacija kože i infekcija. To je razlog zašto se kap ili dvije majčinog mlijeka stavljaju na dječje akne ili pelenski osip, kako bi se smanjila iritacija.

Koje su prednosti mliječne kupke?

Kupke s majčinim mlijekom koriste se za liječenje i prevenciju uobičajenih problema sa kožom kod beba, uključujući:

  • Suhu kožu
  • Dječije akne
  • Manje posjekotine
  • Ekcem
  • Pelenski osip
  • Tjemenjaču

Kako napraviti mliječnu kupku?

Mliječna kupka se pravi na isti način kao i obična, uz dodatak majčinog mlijeka. Preporučuje se upotreba oko 150-350 mililitara majčinog mlijeka – tek toliko da voda izgleda mutno ili mliječno. Ne upotrebljavajte previše mlijeka, jer će dijete mirisati na mlijeko.

Možete koristiti svježe mlijeko za mliječnu kupku, ali smrznuto majčino mlijeko treba odmrznuti prije dodavanja u toplu vodu za kupanje. Nakon što je mlijeko spremno, slijedite ove korake za kupanje bebe u mliječnoj kupki:

  • Dodajte majčino mlijeko u dječiju kadu napunjenu toplom vodom.
  • Lagano stavite bebu u kadu i ostavite je da se namače oko 15 minuta. Rukama nanesite vodu po bebinom tijelu, obraćajući posebnu pažnju na iritirana područja.
  • Kad završite, bebu ne trebate ispirati. Jednostavno ju izvadite iz kade i lagano osušite.
  • Nanesite losion bez mirisa na bebinu kožu kako biste zadržali hidratantne sastojke iz mliječne kupke.

Ako sve bude u redu, mogli biste primijetiti značajno poboljšanje na koži vašeg djeteta nakon kupke s majčinim mlijekom, ali pratite da li beba ima ikakvu iritaciju koja može zahtijevati dodatni tretman.

Leave a Reply