Grčevi kod beba – Savjet patronažne sestre

Grčevi kod beba – Savjet patronažne sestre

Kako spriječiti ili ublažiti pojavu grčeva?  

Autor: Samira Sejdinović, patronažna sestra, JZNU Dom zdravlja ”Dr Mustafa Šehović” Tuzla

Grčevi, odnosno infantilne kolike, mogu se javiti već od 15. dana života, a mogu trajati sve do9. mjeseca, iako su ovo rijetki slučajevi. Grčevi se najčešće povlače između 2. i 5. mjeseca života. Podjednake su učestalosti kod dječaka i djevojčica, dojene i nedojene djece. Svaka beba reaguje individualno i period trajanja grčeva je drugačiji kod svake bebe, a oni obično nestanu oko trećeg mjeseca. Kada je u pitanju period dana u kome se javljaju najčešće je to između podoja, kada bebin organizam vari hranu.

Kako izgledaju grčevi?


Sve bebe generalno najviše plaču u prva tri mjeseca života, ali plač prouzrokovan ovim stanjem je nešto drugačiji. Radi se o obrascu ponašanja sa epizodama plača, koje traju više od tri sata na dan, ponavljaju se kroz barem tri dana u sedmici, a prestaju u dobi oko tri mjeseca. Međutim, ovo je samo teorija, stoga, i ukoliko plač svoje bebe ne možete objasniti pravilom broja 3, beba verovatno ima problem sa grčevima. To stanje obično izgleda ovako: beba intenzivno plače, bez jasnog povoda i nemoguće je smiriti, a uz to steže pesnice, grči i opruža noge. Uz plač beba se zna zacrveniti u licu i često pušta vjetrove a ponekad i trbuščić može biti nadut.  Svi ostali simptomi poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici, povišene temperature, znaci su nekih drugih zdravstvenih problema zbog kojih se treba obratiti pedijatru. Plač za koji su zaslužni grčevi ne bi trebalo da traje satima, jer kod beba koje imaju grčeve postoje i periodi kada one mirno spavaju.

Zašto nastaju grčevi? 

Dosadašnjim istraživanjima uzrok nastanka grčeva nije dokazan, nema pojedinačnog uzroka i nema uzročne (pojedinačne) terapije. Najnovija istraživanja su pokazala da je uloga crijevne flore i kolonizacija digestivnog trakta dobrim bakterijama (laktobacilima) u prvim danima i mjesecima života djeteta važna za imunitet. Ako se u crijevnoj flori poremeti odnos „dobrih“ bakterija (laktobacila) i poveća se kolonizacija „loših“ bakterija, to može biti jedan od uzroka infantilnih kolika kod dojenčadi.1,2 

Kako spriječiti ili ublažiti pojavu grčeva?  

Prirodna ishrana (dojenje) je osnov zdravog početka života djeteta, važno je imati na umu da je Vaše dijete zdravo i da su kolike prolazni simptom.  Oko 25% dojenčadi na ishrani dječijim mliječnim formulama mogu da imaju kolike zbog prolazne intolerancije na proteine kravljeg mlijeka, te uvođenjem hipoalergenih mliječnih formula simptomi se poboljšavaju.3 

Napade grčeva i plača između ostalog mogu ublažiti i fizičke metode kao sto su podrigivanje nakon obroka, ležanje na trbuhu pod nadzorom, masaža trbuha, dnevna rutina spavanja i hranjenja kao i blizina majke. 

Koji su preporučeni medicinski tretmani? 

Terapija infantilnih kolika lijekovima je ograničena. Najčešće korišteni lijek u terapiji infantilnih kolika je Simetikon, ali kliničke studije objavljene u žurnalu “Pediatrics“ 2007. godine su pokazale da simetikon nije efikasniji od placeba u tretmanu dojenačkih kolika.4 

Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika. 

Jedan od probiotika je i Lactobacillus reuteri DSM 17938 (Lactobacillus reuteri Protectis), probiotik koji je originalno izolovan iz majčinog mlijeka i ima dokazanu sigurnost i efikasnost. 

Ali jesu li svi probiotici isti? 

Probiotici se međusobno razlikuju i naučne studije koje porede različite sojeve probiotika pokazale su da samo pojedini sojevi preživljavaju u probavnom sistemu, što je odlučujući  kriterij za definiciju probiotika.  

U toku in vitro naučnih studija, 35 različitih sojeva probiotika su podvrgnuti testiranju, kako bi se ispitalo njihovo 5-dnevno preživljavanje u simuliranom probavnom sistemu. Lactobacillus reuteri Protectis zajedno sa još dva soja probiotika su preživjela u simuliranom probavnom sistemu.5 

Također, studijski je potvrđeno da primjena Lactobacillus reuteri Protectis značajno reducira vrijeme plača kod beba sa dojenačkim kolikama u poređenju sa simetikonom7, kao i u poređenju sa placebom.6 

Gdje se mogu nabaviti preparati sa Lactobacillus reuteri Protectis? 

Probiotik nove generacije koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, jedini probiotik izolovan iz 

majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, renomirane švedske farmaceutske firme. 

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle.  

BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.7 

Na našem tržištu postoje i BioGaia® kapi sa vitaminom D3, proizvodkoji kombinuje klinički dokazani probiotski soj Lactobacillus reuteri Protectis i preporučenu dnevnu dozu vitamina D3.   

I ovaj oblik probiotskih kapi se mogu također primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno.8 

Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna, i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.9 

Za kraj, savjet majkama da doje svoju djecu i da kod pojave grčeva koriste probiotik sa naučno i klinički dokazanom efikasnošću. 

Ovaj članak je sponzoriran od strane kompanije Ewopharma d.o.o Sarajevo. 

Reference: 

1.    Savino F et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paeidatr 2004; 93:825-829. 

2.    Savino F et al. Bacterial counts of intestinal Lactobacillus species in infants with colic. Pediatr Allergy Immunol 2005;    16:72-75. 

       3.     Hill DJ et al. Infantile colic and hypersensitivity. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000; 30:S67-76.   

       4.     Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130. 

5.     Gibson G.R. and Brostoff J. An evaluation of probiotic effects in the human gut: microbial aspects.2005. www.foodstandards.gov.uk. 

  • Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in Infantile Colic: A Randomizes, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pediatrics 2010; 126;e526 e533. 
  • Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby 

8.     Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3 

9.     Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete 

Leave a Reply