Imunološki sistem beba

Imunološki sistem beba

:Kako se razvija imunološki sistem vašeg djeteta

Bebin imunološki sistem nije tako jak kao kod odraslih. Dojenje i cijepljenje vaše bebe pomoći će im da ih zaštitite od ozbiljne bolesti.

Što je imunološki sistem?

Imunološki sistem je mreža stanica i proteina koja brani tijelo od infekcije. Ako bakterija, virus ili druga strana tvar uđu u tijelo, bijela krvna zrnca ga identificiraju i stvaraju antitijela i druge odgovore na infekciju. Oni se također ‘sjete’ napada kako bi se mogli lakše boriti sljedeći put. Bebin imunološki sistem nezreo je kad se rodi. Razvija se tijekom života jer su izloženi različitim mikrobima koji mogu uzrokovati bolest.

Imunološki sisitem kod beba

Antitijela se prenose s majke na dijete kroz posteljicu tokom trećeg tromjesečja (posljednja 3 mjeseca trudnoće). To djetetu pruža određenu zaštitu kada se rodi. Vrsta i količina protutijela koja se prenose na dijete ovise o majčinom nivou imuniteta. Tokom rođenja, bakterije iz majčine rodnice prenose se na dijete. To pomaže izgraditi koloniju bakterija u crijevima što pridonosi njihovom imunitetu.

Nakon rođenja, više antitijela se prenosi na dijete u kolostrumu i u majčinom mlijeku. No, imunološki sistem beba još uvijek nije jak kao odrasli. Prijevremeno rođena djeca su izložena većem riziku od infekcije, jer je njihov imunološki sistem još nezreliji i nisu imali toliko protutijela koja su im prenesena od majki.

Bebe proizvode svoja antitijela svaki put kad su izložene virusu ili klicama, ali treba vremena da se ovaj imunitet potpuno razvije. Pasivni imunitet koji se prenosi s majke na rođenju također ne traje dugo i počet će se smanjivati ​​prvih nekoliko sedmica i mjeseci nakon rođenja.

Kako poboljšati imunološki sistem bebe

Svaki put kada se vaše dijete razboli, razvijaju se nova antitijela koja će ih zaštititi u budućnosti. U međuvremenu, postoje neke važne stvari koje možete učiniti da zaštitite svoje dijete.

Dojenje – Majčino mlijeko sadrži mnogo elemenata koji podržavaju imunološki sistem bebe. To uključuje proteine, masti, šećere i antitijela i probiotike. Kad majka dođe u kontakt s bakterijama, ona razvija antitijela koja će joj pomoći u borbi protiv infekcije. Prenosi se bebi kroz majčino mlijeko. Kako su majke i bebe obično izložene sličnim klicama, to znači da je dijete zaštićeno. Dojene bebe imaju manje infekcija i brže razvijaju antitijela od beba koje su hranjene formulom. Međutim, dojenje ne može zaštititi vaše dijete od ozbiljnih, po život opasnih infekcija poput  difterije ili ospica. Također, za majke koje ne mogu dojiti ili se odluče za nedojenje, dojenačka formula je zdrava alternativa.

Cijepljenje – Cijepljenje djece najsigurniji je i najučinkovitiji način zaštite od ozbiljnih bolesti. Cijepljenje izaziva imunološki odgovor na isti način kao što bi to činio virus ili bakterija. To znači da ako vaše dijete u budućnosti dođe u kontakt s pravom bolešću, njihov imunološki sistem prepoznat će klice i reagirati dovoljno brzo da se bori s bolešću ili spriječi ozbiljne komplikacije. Vaša će beba imati prvu vakcinaciju pri rođenju, zatim još u 6 sedmica, 4 mjeseca i 6 mjeseci i prvih nekoliko godina života.

Dijeta i dodaci prehrani – Uzimanje antibiotika može ubiti neke od bakterija u crijevima koje su važne za imunitet. Probiotici se često preporučuju kao način jačanja imuniteta bebe nakon što su uzimali antibiotike. Probiotici su sigurni za upotrebu u kasnoj trudnoći i nakon rođenja djeteta.

U većini slučajeva majčino mlijeko i formula pružaju sve vitamine i minerale koje vašem djetetu trebaju. Ne preporučuju se dodatni vitaminski dodaci za bebe. Jednom kada beba započne s krutom hranom, razna svježa hrana, uključujući različite vrste pročišćenog povrća i voća, trebala bi biti dovoljna za održavanje imunološkog sistema zdravim. Pokušajte nastaviti dojiti dok unosite čvrstu hranu.

Leave a Reply