Danas je međunarodni dan djevojčica

Danas je međunarodni dan djevojčica

Danas je međunarodni dan djevojčica

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni Narodi proglasili 11. oktobar kao Svjetski dan ženskog djeteta.

Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal. Dan djevojčica obilježava se širom svijeta.

Ovo je važno vrijeme za razmišljanje o važnosti društvenog, ekonomskog i političkog ulaganja u moć adolescentnih djevojaka kao temelja za razbijanje međugeneracijskog prijenosa siromaštva, nasilja i diskriminacije te postizanje pravednih i održivih razvojnih ishoda.

Adolescentne djevojke imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život i to ne samo tokom tih kritičnih formativnih godina, već i kao zrele žene.

Ako su učinkovito podržane tokom svojih adolescentnih godina, te djevojke imaju potencijal promijeniti svijet. Danas djevojke, a sutra radnice, majke, mentori, glave porodice i politički lideri.

Ulaganje u ostvarivanje moći adolescentica podupire njihova prava danas i obećava pravedniju i prosperitetnu budućnost.

Tokom posljednjih 18 godina, globalna zajednica postigla je značajan napredak u poboljšanju života djevojaka tokom ranog djetinjstva.

Obaveza globalne zajednice je ostvarenje potencijala adolescentica koje će se izravno prenijeti na djevojke kao moćna i pozitivna promjena za njihovo vlastito unapređenje i za unapređenje ravnopravnosti spolova.

 

radiosarajevo.ba