DNEVIK IZ PLIVAČKOG KAMPA: Priča djevojčice Asije

DNEVIK IZ PLIVAČKOG KAMPA: Priča djevojčice Asije

DNEVIK IZ PLIVAČKOG KAMPA: Priča djevojčice Asije

Sve o značaju plivanja kroz oči jedne djevojčice

Pripremila: Doc. dr Damira Vranešić – Hadžimehmedović

Plivanje je aktivnost kojom korigujemo držanje tijela, ojačavamo muskulaturu, razvijamo pokretljivost, povećavamo kapacitet respiratornog sistema, unaprijeđujemo kardiovaskularni sistem.. Bezbroj je pozitivnih učinaka ove specifične kretne aktivnosti u vodenom mediju.

Osposobljavanjem djeteta da ovlada plivanjem od najranije životne dobi, podižete indirektno kvalitet njegovog života, utičete na njegovo zdravlje u budućnosti, te mu dajete lijek protiv velikog broja bolesti, kojim potencijalno može biti izložen tokom života.

Plivački Kampus je prvobitno bila ideja začeta kao „Vrtić na vodi“, koji je prerastao i prilagodio se objektivnim potrebama najmlađih stanovnika društvene zajednice, a to je da u kratkom vremenu, kroz igru i stručan nadzor, ovladaju plivanjem.

Predškolski i mlađi školski uzrast, koji je najviše podložan da podlegne pritisku savremenog života, računara, igrica, pametnih telefona, neaktivnosti i tako ugrozi zdravlje, hitno treba alternativu.

DNEVIK IZ PLIVAČKOG KAMPA

PRVI DAN U PK FitKids DAMI

Ljetni raspust je počeo. Rano u jutro Asijini roditelji žure na posao. Večer prije su zajedno spakovali rusak sa stvarima za bazen. Upisali su je na petodnevni, cjelodnevni kamp i kurs plivanja. Čitavu sedmicu će dok oni još uvijek rade, ona moći da kvalitetno i konstruktivno provodi vrijeme 8.00 – 17.00h dok oni ne zavre sa poslom.

Sjedaju u auto i dolaze u 8.00 u prostorije Sportsko Rekreacijskog kluba „Dami“ u kompleksu Termalne Rivijere na Ilidži.

Tamo ih dočekaju Damira, Kemal i Emina, tim ljudi, sportski pedagog, instruktor plivanja i koordinator.

Emina preuzima Asiju, Damira Asijinu mamu vodi na kratak razgovor i lično upoznavanje, dok Kemal ozima Asijin rusak i spušta ga u ormar. Asija dolazi za stol, gdje već  sjede Danin, Nađa, Danija, Darian i Amel. Oni trenutno u malu knjižicu koju su dobili „ Priručnik o plivanju, za budučeg plivača sa plivačkom značkom“ upisuju svoja imena. Pedagog Emina predstavi Asiju grupi, a onda se svi članovi grupe predstave, jer su svi po prvi put u Plivačkom Kampusu.

Do 9.00h su svi ostali drugari došli, a igrali su se igara za međusobno upoznavanje.

Sada zajedno odlaze na svjež zrak, travu oko bazena, na jutarnju gimnastiku. Oni zajedno nose lopte, palice i čunjeve, dok jedan trener vodi a drugi se nalazi na završetku kolone.

U 9.40h ulaze u restoran, odlaze oprati ruke, jer se doručak postavlja u 9.45h.

Nakon sto svi pojedu, još se imaju priliku upoznavati međusobno i popričati. U 10.15h svako uzima svoj rusak i vesala grupa od njih četrnaest odlazi na bazen. Presvlačenje, tuširanje, a zatim vježbe adaptacije, testiranje znanja iz plivanja, prethode prvom zvaničnom času elementarne obuke plivanja ili usavršavanja plivačkih tehnika. U međuvremenu je stigao i trener Senad, kao i trenerica Amila koji će u nastavku dana biti do tima.

12.15h završava se prijepodnevno učešće u aktivnostima u vodi, slijede tuširanje, oblačenje suhog kostima i odlazak na ručak.

Supa je obavezna, a nakon toga slijedi glavno jelo, dok se prepričavaju događaji sa prvog časa plivanja.

U 13.30h je završen ručak, slijedi dnevni odmor uz mogućnost učešća na kreativnoj radionci sa glinom i nakon toga upoznavanje sa streličarstvom.Pri tome se  koriste lukovi i strijele. Trener Senad im je pokazao i obećao da će do petka svi naučiti upotrebljavaju ovu vještinu.

Blizi se period odlaska u bazen na drugi dio programa u vodi. On počinje u 14.15h i unutar tog dijela mnogo je igara u vodi, obilazaka vodenih atrakcija, ali i rada na usvajanju plivanja. Tobogani su najveća atrakcija, a i gusarski brod je prostor koji djeca teško napuštaju.

Asija se zbližila sa Nađom i Danijom. Zajedno su u grupi. Pauzu na ležaljkama u 15.15h koriste da jedna drugu upoznaju sa svojim članovima porodica, u koju školu idu i sta treniraju.  Asija voli fudbal, Nađa ritmičku gimnastiku, dok Danija još nije počela ništa trenirati, ali sada i ona želi postati član ritmičke sekcije u svojoj školi.

Treći čas plivanja je u  15.30h, a svi su se već međusobno dobro upoznali i druže se. 16.10 sljedi tuširanje šamponom, oblačenje i izlazak sa bazena. Pa zar već kraj !!

Čokoladno mlijeko i integralni keksići baš prijaju kao užina nakon bazena. Niti jedna mrvica ne ostaje. Ukusni su kao nikada do sada!

Asijin tata završava sa poslom, te u 16.45h dolazi po nju. Kratko azgovara sa instruktorom Kemalom o napretku Asije u okviru plivanja. Asija maše drugarima i odlazi. U autu priča tati o nezaboravnom danu u Plivačkom Kampusu FitKids DAMI, te u jednom trenutku samo zaspi, jer je dan baš bio aktivan.

Kući mama čeka kući sa ručkom i mala ribica sve pojede, te brzo legne u krevet, kako bi što prije dočekala sutrašnje jutro, da ponovo vidi novostečene drugarice i ponovo druženje  u Plvačkom Kampusu FitKids DAMI.