Čitajte bebama od rođenja

Čitajte bebama od rođenja

Čitajte bebama od rođenja

Čitanje, pripovijedanje, pričanje i pjevanje s bebom pomaže joj da nauči o zvukovima, riječima i jeziku.

 

Kada čitate bebi, pokušajte da čitate polako. Istaknite riječi i slike na svakoj stranici i promijenite ton vašeg glasa dok čitate. Bebe uživaju u slušanju knjiga sa dobrim rimom i ponavljanjem.

Svakodnevno obavljanje ovih aktivnosti pomaže bebi da se upozna sa zvukovima, riječima, jezikom i, na kraju, vrijednost i zabavu knjiga. Sve ovo gradi rane sposobnosti opismenjavanja vaše bebe i pomaže joj da uspješno čita kasnije u životu.

Čitanje priča također stimulira maštu vaše bebe i pomaže joj da nauči o svijetu oko sebe. Odlično je vrijeme da se povežete sa svojom bebom i podijelite vrijeme zajedno.

Možete da počnete da čitate naglas svojoj bebi čim poželite – što ranije to bolje. Članci o čitanju priča s bebama i djeci i razvoju pismenosti pružaju vam više informacija da biste započeli.

Dijeljenje knjiga sa bebom

Čak i manje bebe mogu učiti iz iskustva čitanja knjiga s vama. Na primjer:

 • čitajte polako i provodite vrijeme na svakoj stranici nakon što pročitate riječi – to omogućuje vašoj bebi da se fokusira na oblik riječi i slika
 • okrenite stranice kada čitate s bebom – to im pokazuje kako da koriste knjigu
 • ukazažite i navedite poznate i nove stvari koje vaša beba vidi na stranici, umjesto da čitate riječi – što više riječi djeca čuju, više riječi nauče
 • promijenite ton vašeg glasa dok čitate – to olakšava bebi da upamti različite zvukove govora, što je važan korak prema učenju .

 

Evo nekoliko općih savjeta koji će vam pomoći da najbolje iskoristite vrijeme čitanja sa svojim mališanom:

 • Napravite poseban prostor za čitanje kod kuće – na primjer, stolicu, salon ili vrećicu koja je velika i dovoljno udobna za vas i bebu, s kutijom knjiga ili polica u blizini.
 • Napravite rutinu i pokušajte da podijelite bar jednu knjigu na svaki dan. Na primjer, knjiga može biti opuštajući način da se završi dan.
 • Isključite TV ili radio i pronađite mirni prostor kako bi vaša beba mogla da čuje vaš glas.
 • Isprobajte zabavne zvukove – igrajte i zabavite se!

Držite knjigu prilično blizu svojoj bebi kako bi mogla da vidi. Možete držati bebu blizu, na koljenu ili sjediti ispred nje dok čitate, tako da i ona može da vidi vaše lice.

Posetite lokalnu biblioteku – slobodno se možete pridružiti i uzeti knjigu. Osoblje će moći da preporuči knjige prikladne za vas i vašu bebu da uživate.

Šta čitati sa bebom

Postoji toliko mnogo knjiga koje možete izabrati da bi bilo teško znati odakle početi.

U principu, bebe uživaju u knjigama koje imaju dobre rime, ritam i ponavljanje. Ovo ponavljanje i rimovanje pomaže djeci da uče.

Od kada se vaša beba rodi, možda biste željeli tražiti:

 • knjige s jakim bojama ili jednostavne, velike i visoke kontrastne slike kao što su crno-bijele slike – to je zanimljivo i lako za bebe da se fokusiraju
 • knjige sa različitim teksturama kako bi vaša beba mogla da čuje, vidi i osjeti knjigu
 • knjige sa slikama beba i lica
 • meke, vodootporne plastične i knjige od platna koje mogu ići u usta vaše bebe i u kupku.