Krvni test za trudnoću: Sve što trebate znati

Krvni test za trudnoću: Sve što trebate znati

Krvni test za trudnoću

Krvni test može uočiti i potvrditi trudnoću čak samo nakon 10 dana kašnjenja menstruacije odnosno oko 6-8 dana nakon ovulacije

 

Krvni test za trudnoću može potvrditi trudnoću provjerom da li se u vašoj krvi nalazi hormon trudnoće, ljudski horionski gonadotropin (hCG). Postoje dvije vrste krvnog testa za trudnoću. Kvalitativni test provjerava da li postoji hCG u krvi, a kvantitativni hCG test (beta hCG) mjeri tačnu količinu hCG-a u vašoj krvi. Krvni testovi za trudnoću dat će pozitivan rezultat ukoliko se uoči 5mlU (mili-internacionalnih jedinica po milimetru) hCG-a u krvi. Ovaj nivo se inače može vidjeti nedugo nakon začeća.

Zašto uraditi krvi test za trudnoću?

Možete uraditi krvni test da uočite nenamjernu trudnoću koja se desila jer kontracepcija nije bila efikasna ili da vidite da li ste uspjeli začeti.

Krvni test može uočiti i potvrditi trudnoću čak samo nakon 10 dana kašnjenja menstruacije (oko 6-8 dana nakon ovulacije), a ponekad ovi testovi mogu uočiti hCG i ranije.

Da biste uradili ovaj test morate otići kod doktora. Mnogo su osjetljiviji od kućnih testova za trudnoću, zbog čega mogu uočiti trudnoću ranije. Iako rezultate možete dobiti brzo kod kuće, rezultati krvnog testa čekaju se duže. Također imajte na umu da iako krvni test može uočiti trudnoću ranije, doktor možda neće htjeti da uradi test dok vam menstruacija ne bude kasnila.

Dvija tipa testa

Doktori nude dva tipa krvnih testova:

Test kvalitativnog krvnog seruma:

Ovaj test može potvrditi samo da li se hormon trudnoće hCG nalazi u krvi ili ne. Dat će vam ili  „da“ (trudni ste) ili „ne“ (niste trudni) rezultate. Kvalitativni hCG krvni test je tačan otprilike kao i kućni test za trudnoću.

Test kvantitativnog krvnog seruma:

Ovaj test je također poznat kao beta hCG test. On) mjeri tačnu količinu hCG-a u vašoj krvi. S obzirom da ovaj test može uočiti i samo tragove hCG-a, on je veoma tačan test. Kvantitativni krvni test može pomoći vašem doktoru da utvrdi da li vaša trudnoća napreduje normalno.

Kako se izvršava testiranje?

Testiranje se izvršava kao tipični krvni test. Mjesto uboda (vrlo vjerovatno podlaktica ili zadnji dio šake) očiščeno je antiseptikom. Stavi se stezač na gornji dio ruke da se stvori pritisak. Igla se zabode i uzme se krv u bočicu (epruvetu) ili u injekciju. Ukolio vaš doktor nema svoj laboratorij, krv će se poslati u regularni laboratorij da se ispita.

Tačnost

Krvni testovi trudnoće su 98% do 99% tačni. Ovi testovi mogu se uraditi oko sedam dana nakon ovulacije (što je otprilike sedmica dana prije slijedeće menstruacije) i mogu vam dati tačne rezultate.

Što se tiče urinskog tj kućnog testa, moguće je da ćete dobiti netačne rezultate (i negativne i pozitivne) i različite od krvnog testa.

Netačan negativni rezultat (test je negativan, ali ste zapravo trudni) često se dešava ako ste uradili krvi test prerano (glavno pravilo je da treba proći bar 7 dana nakon začeća da bi test pokazao pozitivan rezultat). Zbog toga možete dobiti negativne rezultate jer u krvi još nema dovoljno hCG-a da bi se uočila trudnoća. Nivo vašeg hCG-a brzo raste u ranoj trudnoći. Ako mislite da je test negativan jer ste ga uradili prerano, a menstruacija vam kasni, trebali biste ponoviti hCG kvantitativni test ponovo nakon 48-72 sata.

Netačni pozitivni rezultati (test je pozitivan, ali niste trudni) rijetko se dešavaju. Ovaj rezultat možete dobiti ako ste uzimali lijekove u kojima se nalazi hCG ili zbog određenih medicinskih problema.

Lijekovi koji mogu utjecati na rezultate

Lijekovi koji mogu smanjiti količinu hCG-a u vašoj krvi su:

Prometazin (koristi se kao antihistamin u kombinaciji s proizvodima za kašalj i nahladu da se izliječe alergijski simptomi i da se izliječi mučnina ili povraćanje ili mučnina od putovanja.)

Diuretici

Lijekovi koji mogu povećati nivo hCG-a u vašoj krvi su:

Hipnotici (kao prepisani lijekovi za spavanje)

Lijekovi koji sprječavaju napade

Lijekovi za liječenje Parkinsonove bolesti

Prepisani lijekovi koji sadrže hCG (Pregnyl, A.P.L., Profasi, Chorex, Novarel, ili Ovidrel)

Fenotiazin lijekovi ( kao što su Kloropromazin/Torazin)

Nedostaci

Rezultati krvnog testa čekaju se duže od rezultata urinskog testa. Vrijeme čekanja rezultata krvnog testa varira od laboratorija do laboratorija i može se čekati od jednog sata do nekoliko dana.

S obzirom da se krvni testovi rade kod doktora, oduzet će vam vremena. Krvni testovi su također skuplji od kućnih testova (zavisno od doktora i laboratorija).

Mogući rizici

Postoji jako malo rizika što se tiče krvnog testa za trudnoću. Baš kao i svaki drugi krvni test, postoji šansa da će vam se mantati, da ćete se onesvijestiti, pretjerano krvariti, da ćete dobiti infekciju ili da će vam ostati modrica ili hematom na mjestu uboda.

Također s obzirom da veličina arterija ovisi od osobe do osobe (i s jedne i druge strane tijela), uzimanje krvi može biti malo teže kod nekih osoba. Da bi se uzela krv potrebna za ovaj test, vjerovatno će biti potrebno nekoliko uboda da se pronađe vena.