Psihičke pripreme za porod

Psihičke pripreme za porod

 

Psihičke pripreme za porod

Vrlo je bitno dobro se i temeljito pripremiti i za porod, ali i za povratak iz bolnice kada nastavljate svoj život sa novim malim članom obitelji. Kako bi izbjegli nepotrebno izlaganje stresu nakon poroda, razmišljajte o svim pripremama na vrijeme.

Vrlo je bitno dobro se i temeljito pripremiti i za porod, ali i za povratak iz bolnice kada nastavljate svoj život sa novim malim članom obitelji.

Educirajte se u trudnoći i porodu, savjetujte se sa vašim liječnikom ukoliko imate kakvih nedoumica vezanih uz vaše ili zdravlje vaše bebe i svakako se savjetujte i sa ženama koje su već rađale kako bi vam pomogle svojim iskustvom. U ovom članku navesti ćemo neke od priprema koje su svakako neizbježne i olakšat će vam trudnoću, porod i prve dane majčinstva.

Na vrijeme napravite plan poroda

Raspitajte se o svim opcijama rađanja, u kojoj bolnici ćete roditi, kakve uvjete ta bolnica ima, postoji li rooming in, da beba već nakon samog poroda bude uz vas, postoje li opcije poroda na stolcu, poroda u vodi, raspitajte se kod drugim žena kakva su njihova iskustva u određenoj bolnici kako bi znali što možete očekivati. Što više znate o samoj trudnoći i porodu moći ćete objektivnije pristupiti i samom rađanju kada trudovi započnu.

Iako vam se u trudnoći čini rano za razmišljati o pronalasku liječnika za vaše nerođeno dijete, u prvoj fazi, tokom druge polovice trudnoće, se savjetuje zatražiti preporuku od žena u vašoj okolici koje već imaju djecu kako bi na vrijeme saznali koji je liječnik najbolji, a s kojim majke nisu imale najbolja iskustva. Ova faza se može itekako odužiti ako pomislite da ste se odlučili koga želite kao liječnika vašeg djeteta, a potom čujete samo jedno nečije loše iskustvo koje će probuditi sumnjičavost u vama.

Ostanite povezani sa vašim partnerom

Razgovarajte sa partnerom o svemu što vas tišti, ali i o mnogim stvarima vezanima uz porod. Želi li partner biti prisutan porodu, kako će vam tada moći pomoći. Kako vi, tako i partner zna da će se život promijeniti nakon dolaska bebe u obitelj, no razgovarajte o tim promjenama kako bi postao svjestan da ćete se oboje nekih stvari morati odreći, osobito nakon povratka iz bolnice kada budete iscrpljeni i biti će vam potrebna njegova potpuna pomoć. Isto tako, educirajte partnera kako se mijenjaju pelene, kako se dijete pravilno drži i ostalim pojedinostima vezanima uz brigu o djetetu.

Savjetujte se sa iskusnim majkama

Nijedan liječnik, knjiga ili bilo koji drugi izvor informacija nije trudnicama vjerodostojan kao riječ iskusne majke koja je sve to već prošla. U neku ruku je razumljivo jer će vam ona moći iz svog iskustva prenijeti i dobre i loše strane trudnoće, poroda i majčinstva. Sa prijateljicama koje su rodile ćete biti i znatno opušteniji nego kod liječnika, pa ćete moći razgovarati i o seksualnim odnosima za vrijeme trudnoće i nakon poroda, problemu nemogućnosti zadržavanja urina nakon poroda i smanjenom seksualnom nagonu.

Priprema starijih braće i sestara na prinovu u obitelji

Ukoliko je prvo dijete starije od četiri godine, već će moći razumjeti što znači imati malenog brata ili sestru, mnogoj djeci je zanimljivo ukoliko ih zamolite da vam pomognu pri presvlačenju, hranjenju ili uspavljivanju jer će se osjećati važni i zreliji. S druge strane su veće šanse da će veće dijete i jasnije pokazivati ljubomoru ukoliko ne bude u svakom trenu imalo vašu potpunu pažnju. Ako starosna razlika između djece bude velika, biti će vam lakše u toj mjeri što starije dijete može čuvati mlađe u slučaju neodgodivih obaveza, može se u potpunosti brinuti o djetetu ako je razlika dovoljno velika, no veoma je bitno da ne prenesete prevelik dio tereta na starije dijete. Iako se podrazumijeva da ga i dalje volite i da ćete učiniti sve za njega, svakako mu to dajte do znanja.

Osigurajte si pomoć kod kuće nakon dolaska iz bolnice

Kako se ne bi našli u situaciji da ostanete sami sa novorođenčetom, iscrpljeni, a dijete plače, na vrijeme se pobrinite osigurati pomoć u kući prvih dana nakon poroda. Kako bi zadržali bliskost sa vašom bebom, neka vam ta osoba pomaže u kućanskim poslovima, odlaskom u dućan i slično, no skrb oko djeteta neka ostane samo vaš posao.

Zapamtite što učiniti kada porod započne

Prije nego dođe dan poroda svakako imajte na umu ukoliko u tom trenu budete sami koga ćete prvog nazvati, tko će vas voziti u bolnicu ukoliko je partner na poslu i sve do najmanjeg detalja isplanirajte kako ne bi ostavili prostora za paniku kada pukne vodenjak ili započnu trudovi.

Odlučite hoće li partner prisustvovati porodu

Ukoliko se odlučite da i vi i vaš partner želite da on bude prisutan na porodu, razmišljajte o tome na vrijeme jer je potrebno dostaviti potvrdu u bolnicu da je i vaš partner prošao trudnički tečaj kako bi mogao ući u rađaonu. Ukoliko ne želite da je previše rodbine u bolnici, jasno im to na vrijeme recite. Objasnite im da će im vaš partner javljati sve novosti kako vam ne bi previše ljudi u bolnici stvaralo preveliki stres. Također, nakon poroda su žene najčešće vrlo iscrpljene i svaki slobodan tren između dojenja žele iskoristiti za odmor i malo sna, te i česti posjeti rodbine i prijatelja mogu biti izuzetno naporni. O ovome vodite računa prije odlaska u bolnicu te objasnite rodbini kako će vam zasigurno biti potreban odmor te nema potrebe za čestim posjetima.

Na vrijeme pripremite torbu za bolnicu

Kada dođe do pucanja vodenjaka ili početka trudova zadnje što vam treba biti na umu je jeste li spakirali torbu i što sve trebate ponijeti. Upravo iz tog razloga je poželjno torbu spakirati na vrijeme. Za početak napravite popis stvari koje su vam potrebne, no ne pretjerujte, neka to bude ono najosnovnije. Ipak će vam partner svakodnevno dolaziti u bolnicu i donijeti vam ukoliko će vam nešto trebati. Za početak neka se u torbi nađe samo ono najosnovnije. Ako na vrijeme pripremite torbu, lako ćete dodati u nju nešto čega se naknadno sjetite.

Nabavite potrepštine koje bi vam mogle trebati po povratku iz bolnice

Prije odlaska u bolnicu neka krevetić za bebu bude spreman, stavite sjedalicu u automobil, pripremite čistu odjeću za bebu, osigurajte si dovoljnu količinu pelena, vlažnih maramica i preparata za održavanje djetetove higijene. Ukoliko ne planirate dojiti, kupite zamjensku hranu za vaše novorođenče. Ukoliko mislite dojiti, osigurajte si više udobnih grudnjaka za dojenje i pamučnih jastučića za umetanje u grudnjak ako dođe do curenja mlijeka. Uz stvari vezane uz dijete, osigurajte i dovoljno sredstava za njegu i životnih potrepština za vas.

trudnoca.hr