Tata i beba: Ta posebna veza se gradi
Father and daughter laughing and bonding

Tata i beba: Ta posebna veza se gradi

Tata i beba: Ta posebna veza se gradi

Saznajte kako izgraditi bolju povezanost s bebom tokom tih dragocjenih prvih nekoliko sedmica bebinog života.

 

Neki roditelji se odmah povežu sa svojom bebom. Ipak, kod nekih roditelja (i mama i tata) uobičajeno da se osjećaju pomalo nesigurno u tom novom odnosu i ne znaju kako ostvariti bliskost sa svojim djetetom. A bliskost izuzetno važna.

Znamo svi da je veza između mame i njene bebe intenzivna i posebna, veza čiste i nevine ljubavi. Upravo zato, neki očevi se mogu osjetiti izostavljeni iz cijelog tog iskustva, što stvara napetost u odnosima te dovodi do osjećaja nepripadnosti. I tate mogu i trebaju od samog početka biti uključeni u sve trenutke i događaje s bebom. I radosne i one malo manje radosne.

Jak i zdrav odnos sa oba roditelja će poboljšati razvoj vaše bebe, što joj može dati osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Zapravo, potrebno je početi s formiranjem tih veza čim se beba rodi. To je nešto što ćete biti u mogućnosti činiti tokom svoje dnevne rutine.

Držite bebu u naručju

Beba će voljeti biti u vašem naručju kada se navikne na vas. Nove tate trebali bi nositi svoju novorođenčad, držati ih u naručju te ih držati blizu svoje kože radi dodatnog povezivanja.

Beba se osjeća najsigurnije kada je naslonjena kožom na kožu s mamom ili tatom. Njena temperatura, srce i brzina disanja bit će ustaljeni, a nivo šećera u krvi mnogo stabilniji. To također omogućava bebi da upozna i zapamti vaši miris, a vaš rad srca postaje umirujuć ritam za dijete. Provedite vrijeme povezivanja, ljenčarite skupa i pustite bebu da odmara na vašim prsima dok, naprimjer gledate televiziju.

  • Beba u nosiljci

Kad želite biti u blizini svoje bebe, ali je zapravo niste u mogućnosti držati u naručju (kada radite nešto drugom) umjesto toga je možete staviti u nosiljku. Stavljanje bebe u prednju nosiljku pomoći će joj da se osjeća udobno na vašim grudima. Samo pazite joj nosiljka osigurava dobru potporu za glavu i vrat.

 

Masirajte svoju bebu

Jednostavnim masažama bebi ćete pomoći da se opusti i zaspi. Vrlo je važno da je masaža nježna i ugodna.

Komunicirajte sa svojom bebom

Novorođenče ne razumije šta govorite ili pjevate ali  sigurno voli slušati zvuk glasa svog oca. Možete čitati, pjevati ili jednostvano razgovarati tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti.  Također, možete čak oponašate one slatke zvukove za bebe. Sve to potičete bebina osjetila i stvarate jaču vezu između vas dvoje.

Kupanje

Kupanje bebe je također, jedan od naćina kako da se povežete sa bebom. Taj svakodnevni umirujući proces će pomoći i vama i bebi da se opustite, ali će vas povezati i pripremiti za ugodan san.

 

Vrijeme samo za vas dvoje

Kada je beba mala možete se igrati i pjevati pjesmice koje su za njen uzrast. Praviti grimase, pjevajte ili igrajte skrivača. Ali važno je svaki dan odvojite vrijeme samo za vas dvoje. Naviknite bebu na zajedničke trenutke. Kako će beba rasti, to vrijeme zbližavanja postat će dio vaše svakodnevne rutine.  Uvijek možete prošetati ulicom ili napraviti mini izlet jednom kad poraste.

 

Radite stvari na svoj način

Sigurno vam je supruga ili parnerka nekoliko puta sugerisala kako da uradite nešto po pitanju vaše bebe. Kao što je kako da promijenite pelenu, ugrijete mlijeko i slično. Mame sigurno vole da rade stvari na svoj način ali vi svoj odnos sa bebom gradite na vama jedinstven način i svojim tehnikama.

 

Nađite prijatelje koji su isto tate

Pronađi neke prijatelje koju su također tate i koji dijele način razmišljanja, te imaju djecu iste dobi. Uvijek je dobro povezati se s ljudima koji prolaze kroz ono što i vi. Osjećaj koji vam daje zajednica je činjenica da niste sami u fazi života u kojoj se nalazite. To je možda i ključ uspjeha budući da biti novi tata može biti vrlo usamljeno i stresno iskustvo.

Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!