Zamišljeni prijatelji

Zamišljeni prijatelji

Zamišljeni prijatelji

Zamišljeni prijatelji mogu pomoći vašem djetetu jer ih neće osuđivati, uvijek su tu, veoma su bitni vašem djetetu i podržavaju ga

Mnoga djeca imaju zamišljenog prijatelja, izmišljenu osobu ili životinju koja se njima čini stvarnim. Ne trebate se brinuti. Ovo može značiti da je vaše dijete inteligentnije i kreativnije nego inače. Zamišljeni prijatelj može pomoći vašem djetetu da razvije društvene sposobnosti.

Zašto moje dijete ima zamišljenog prijatelja?

Mlađa djeca često imaju aktivne imaginacije. Ponekad će zamisliti da imaju prijatelja koji zapravu nije tu. To bi mogao biti neko koga oni već poznaju, karakter iz priče ili filma, životinja, ili sasvim zamišljeno biće. Mogu biti uz vaše dijete stalno, mogu doći i otići ili mogu doći samo u određenim trenucima i mjestima.

Djeca imaju zamišljenog prijatelja od otprilike 2 ipo godine i kroz doba školovanja. „Prijateljstvo“ inače traje mjesecima, ali neka djeca imaju zamišljenog prijatelja i do par godina.

Imati zamišljenog prijatelja može biti pozitivno. Može pomoći vašem djetetu da izrazi svoja osjećanja,da se ima s kim igrati, i može im pomoći da razviju društvene sposobnosti. Djeca koja imaju zamišljenog prijatelja su često više empatični, inteligentni i kreativni.

Neke studije pokazuju da svako dvoje do troje djece ima zamišljenog prijatelja u određenoj dobi njihovih života.

Trebam li se zabrinuti?

Zamišljeni prijatelji mogu pomoći vašem djetetu jer ih neće osuđivati, uvijek su tu, veoma su bitni vašem djetetu i podržavaju ga.

Vrlo često, djeca razviju zamišljenog prijatelja nakon traume. Ako je vaše dijete uplašeno od zamišljenog prijatelja ili je taj zamišljeni prijatelj loš prema djetetu, pričajte s vašim doktorom.

Šta trebam uraditi ?

Nemojte praviti problem kada vaše dijete spomene zamišljenog prijatelja. Nemojte ih previše ispitivati u vezi s prijateljem. Nemojte se previše miješati, ipak je to njihov zamišljeni prijatelj, ne vaš.

Uredu je ako želite pričati sa zamišljenim prijateljem, ali što ih više budete činili dijelom stvarnog svijeta, duže će ostati.

Zamišljeni prijatelji mogu pomoći da vidite da li vaše dijete ima problem. Na primjer, ako se zamišljeni prijatelj boji nečega, vaše dijete se vjerovatno boji iste stvari. Ako se prijatelj nestašno ponaša, moguće je da vaše dijete misli da ste previše strogi ili postoji previše pravila.

Većina djece sa zamišljenim prijateljima razviju normalne društvene sposobnosti. Ali ako vaše dijete bira da se igra sa zamišljenim prijateljem umjesto sa stvarnom djecom, vjerovatno trebate učiniti nešto i naći stvari u kojima će djeca uživati u stvarnom svijetu. Najbolje je podržati dijete i čekati da izraste iz te faze.

Kako riješiti problem sa zamišljenim prijateljem?

Zamišljeni prijatelji mogu uzrokovati pomalo dosadno ponašanje. Evo par savjeta koji će vam pomoći da se nosite s tim:

  • Vaše dijete krivi zamišljenog prijatelja zbog nečeg lošeg što je uradio: Smireno recite svom djetetu da njihov prijatelj to nije mogao učiniti. Onda mu recite da počisti nered i nježno ih napomenite za pravila.
  • Dijete vas učestalo pita da nešto uradite za prijatelja. Dijete vas može pitati da napravite mjesto za stolom za svog prijatelja, ili da im napravite da jedu. To je uredu. Umjesto što ćete vi to uraditi, zamolite dijete da vam pomogne. To će im pomoći da razviju sposobnosti.
  • Dijete učestalo vrijeđa zamišljenog prijatelja: Ponekad djeca neće učiniti ništa, bez da prvo pitaju prijatelja. Smireno recite vašem djetetu :“Želim da čujem šta ti misliš, a ne šta tvoj prijatelj misli.“