10 zanimljivih činjenica o djeci koje će vas nasmijati

10 zanimljivih činjenica o djeci koje će vas nasmijati

10 zanimljivih činjenica o djeci koje će Vas nasmijati

Stavovi prema djeci su se mijenji tokom stoljeća, ali uvijek su djeca bila voljena

Različite kulture imaju drugačije stavve prema djeci i oni su mijenjali tokom vremena. Dob u kojoj se djeca smatraju odgovornom za vlastite postupke također se mijenjala tokom vremena i to se reflektira na načinu na koji se prema njima odnose sudovi. Na primjer, u vrijeme Rimljana djeca se nisu smatrala krivom za krivična djela. U 19. stoljeću djeca mlađa od 7 godina smatrala su se nesposobnom za zločin, a djeca od 7 i više godina bila su odgovorna za svoje postupke.

Jeste li znali da se u svijetu svakih osam sekundi rodi jedno dijete? Ili da je jedna žena u Meksiku rodila 69-ero djece? Bebe mogu disati i gutati u isto vrijeme, a ovu mogućnost izgube otprilike u 7 mjesecu života. Glava novorođenčeta zauzima oko 25 posto ukupne težine cijelog tijela.

Evo još nekih zanimljivosti:

Bebe su superheroji. Ako majka tokom trudnoće zadobije povrede organa, dijete iz materice šalje matične čelije kako bi ih popravilo.

Već u desetoj sedmici trudnoće moguće je procijeniti hoće li vaša prinova biti desnoruka ili ljevoruka.

Djeca se rađaju sa 300 kostiju u tijelu, dok odrasle osobe imaju 206. Razlog tome je što su kod djece sitne kosti kasnije spajaju u jednu.

Zabluda je da sva novorođenčad ima plave oči. Ova boja očiju češća je od drugih, ali nije jedina.

Nakon prvih 12 mjeseci života, veličina bebinog mozga se udvostruči.

Jedan od pet mališana uzrasta od 15 mjeseci može otvoriti bočicu sa sigurnosnim zatvaračem.

Iako niko ne zna o čemu bebe sanjaju, vjeruje se da su njihovi snovi strogo vizualni jer još uvijek nemaju kapacitet za jezik. Srećom, bebe također nemaju sposobnost za noćne more, s obzirom da većina djece nemaju stvarne strahove sve do druge ili treće godine.

Istraživanja su pokazala da od rođenja do učenja obavljanja nužde u kupatilu, bebi promijenite čak oko 8000 pelena.

Djeca kojoj je trebalo dugo do prohodaju, te su dugo puzali imaju bolje predispozicije za bavljenje sportom od onih koje nisu puzale.

Muškarci su brži i spretniji u mijenjanju pelena. Tate brže mijenjaju pelene, prema istraživanjima za oko 90 sekundi, jer se tokom te aktivnosi ne maze sa svojom bebom, dok majkama treba oko tri minute.