Kako preživjeti ljetnu trudnoću?

Kako preživjeti ljetnu trudnoću?

Kako preživjeti ljetnu trudnoću?

 

Saznajte kako sebi olakšati ljetne vrućine, spriječiti pojavu mrlja na licu, smanjiti oticanje nogu, ugodno se osjećati i uz to sjajno izgledati

 

Prilikom planiranja trudnoće, mnoge žene razmišljaju kako bi bilo dobro izbjeći visoku trudnoću u vrućim ljetnim danima. Iako ova kombinacija ima i puno dobrih strana, za one trudnicama kojima ipak teško pada, pripremili smo nekoliko jednostavnih savjeta za preživljavanje.

 

  1. Izbjegnite dehidarciju

Da biste izbjegli dehidraciju, važno je piti dovoljno tekućine, posebno u ljetnim mjesecima. Inače se preporučuju oko dvije litre tekućine dnevno, no nutricionisti preporučuju da ljeti, zbog pojačanog znojenja, popijete oko dva decilitra tekućine više za svaki sat koji provedete na vrućini.

Osim vode i prirodnih sokova, odličan izvor tekućine je ohlađeni čaj od šipka, kamilice, lipe ili mente, uz malo limuna i meda.

  1. Bacite se u vodu

Voda će vam višestruko pomoći u borbi s ljetnim vrućinama, koje posebno teško padaju dok se osjećate “veliko”. Ako je s trudnoćom sve u redu, nema razloga da se ne osvježite u moru, rijeci, čistom bazenu, ili jednostavno, pod tušem.

Plivanje u čistom moru je dozvoljeno ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze prijetećeg pobačaja ili prijevremenog poroda. To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje neovisno o tjednu trudnoće. Kupanje u bazenu koji koristi velik broj ljudi ipak ne preporučuje zbog mogućnosti genitalne upale nakon korištenja. Idealni su bazeni u kojima je voda besprijekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi, a to bi mogao biti i bazen na napuhavanje u vašem dvorištu ili na balkonu.

Također, najbolje je sve poslove vani obavljati rano ujutro ili predvečer, a dok ste kod kuće, rashladite se klima uređajem ili ventilatorom.

  1. Čuvajte se sunca

Koža je u trudnoći još osjetljivija na sunce nego inače, a jedna od posljedica je i pojava melasme ili trudničke maske. Melasma je čest poremećaj pigmentacije koji uglavnom zahvata lice, a pojavljuje se kod čak 75 posto trudnica.

Kad je riječ o zaštiti od sunca, preporučuje da se preparat za sunčanje dobro promotri, odnosno prouči deklaracija te da se koriste preparati koji su preporučljivi za malu djecu i bebe, ili pak preparati koji su dizajnirani i atestirani za trudnice.

  1. Podignite noge

Otek na nogamama i rukama, najčešće u zadnjim sedmicama trudnoće, ljeti je posebno izražen. Osim što trebate izbjegavati dugo stajanje i nošenje uske odjeće i obuće, redovito se odmarajte i sjedite s podignutim nogama. Uz to, pijte puno tekućine kako biste pomogli u izbacivanju viška tekućine iz organizma.

Ako u porodici imate slučajeve proširenih vena, velike su šanse da i vama to nasljeđe donese probleme u trudnoći, posebno u ljetnim mjesecima.  Ljeti čak i neovisno o trudnoći uslijed povišenih temperatura dolazi do širenja lumena vena. Uobičajene preporuke za ublažavanje problema s venama odnose se na suportivnu terapiju koja uključuje kompresiju, držanje podignutih nogu kad god je moguće, spavanje na lijevom boku, vježbe, izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja.

  1. Raskomotite se

Pitate se kako dobro izgledati s tijelom većim nego ikad, a uz to ste možda i natečeni, znojite se i brzo uspušete od vrućine. Dobra stvar je što je danas izbor trudničke odjeće veći nego ikad, a pristajat će vam i mnoge moderne ljetne haljine koje nisu dizajnirane posebno za trudnice.

Svoj novi dekolte možete naglasiti u jednostavnim majicama s bretelicama, ugodno bi se mogli osjećati i u širokim suknjama i haljinama, dugima ili kratkima, a na nogama možete nositi japanke ili neke ortopedski oblikovane natikače ili sandale. Birajte lagane prirodne materijale, poput pamuka, lana i svile, a dajte si slobodu s bojama i uzorcima. Vjerojatno vam neće biti potreban poseban trudnički kupaći kostim, ali ako biste se u njemu ugodnije osjećali, priuštitei ga sebi. Kao poseban modni dodatak, koji će vam lice i dekolte zaštiti i od sunca, možete nositi i šešir širokog oboda.

 

miss7mama24sata.hr/roditelj.ba