5 stvari za bebu koje uvijek trebate imati pri ruci

5 stvari za bebu koje uvijek trebate imati pri ruci

5 stvari za bebu koje uvijek trebate imati pri ruci

Kupovina stvari za bebu toliko je čarobna i primamljiva da mnoge majke s užitkom pohrle u avanturu nabavke samo najboljih i najljepših svari za svoje dijete. Ipak, nerijetko se među svim tim stvarima nađe toliko toga što vam u stvari ne treba i što nećete koristiti. Uz naš kratki popis bit ćete možda malo pametniji…

Pokušali smo izdvojiti pet stvari koje će majke najčešće navesti kao neophodne, a uz njih i poneki savjet iz prakse majčinstva koji će možda i vama olakšati svakodnevicu.

1. Pelene, baby blazinice, vlažne maramice – tražite najbolje

Pelene su nešto što ćete prvo kupiti i koristiti od prvog dana. Njih nikada neće biti dovoljno. Vlažne maramice su praktične toliko da se ponekad pitamo kako smo bez njih prije živjeli. Koristimo ih doslovno za brisanje svega, a neke će se čak majke složiti kako blazinice s vodom bolje i brže skidaju nečistoće i mirise, a prednost im je što su posve prirodne. Isprobajte razne varijante i uvjerite se same.

2. Rezervna odjeća – keep it simple

Rijetko koja mama odoli prevelikoj ponudi prekrasne robice za malene. No, kako vrijeme prolazi i dijete raste, mame spontano mijenjaju pristup – odabiru funkcionalnije, jednostavnije, ležernije i prozračnije odjevne predmete. Za dječju odjeću to su, posebno u ljetnim danima, ujedno i najvažniji kriteriji pri odabiru i kupnji. Ležernost i prozračnost tkanine djeci će omogućiti nesputanu igru i bezbrižan boravak u kući, ali i vani na zraku. Prednost uvijek dajte kvalitetnim prirodnim materijalima od pamuka, vune i svile, a izbjegavajte teške i debele materijale, komplicirane krojeve s previše kopčanja, s mnogo vezica ili dodataka.

Neka vam uvijek na umu bude da vaša djeca moraju imati slobodu kretanja pa će tako nesputano uživati u igri. Takvih ležernih ljetnih pantalica, majica i haljinica uvijek imajte u rezervi jer ćete ih zbog malih nezgoda s hranom ili u pješčaniku sigurno često mijenjati.

3. Nešto za grickanje – brza i jednostavna rješenja za glad

Mame će znati da- bilo da imate sasvim malu bebu koja još jede kašice ili malog jasličara koji suvereno vlada svojim prstićima i tanjurom, uvijek morate pri ruci imati nešto što im možete na brzinu ponuditi. Uvijek, posebice ako ste vani u šetnji, imajte pokoju gotovu kašicu, baby keksiće, flipse, voće i vodu. Odlična utjeha za malene te dobi su kašice koje se mogu kupiti u tetrapaku s malom dudom koju i bebe brzo nauče koristiti. Malo stariji mališani obožavat će ih i bit će im izvrsna utjeha dok čekaju pravi obrok.

4. Sredstva za pranje robice – manje je više

Znamo da zaigrani izlasci, ali i obroci često znaju završiti s mrljama na odjeći. Unaprijed razmišljajte o tom aspektu koji će vam biti bitan kod pranja i zato kupujte odjeću koja se može prati na 60 stepeni. Ako ste odlučili odvojeno prati bebinu odjeću, koristite blage baby deterdžente i omekšivače. No, s vremenom ćete svu robu početi prati zajedno pa smanjite količine deterdženta, uključite dodatno ispiranje i smanjite ili izbacite omekšivač. Prirodan omekšivač napravite od malo octa i nekoliko kapi eteričnog ulja.

5. Mekana igračkica za utjehu i druga igračaka za masiranje desni kod rasta zubića

Dijete će od prvog dana imati igračkicu prvo u šaci, zatim u ustima, a onda granice nestaju i igračka postaje jedan od najboljih saveznika u igri. Zato za malene bebe odaberite mekanu igračku koju će moći dodirivati, ispitivati prstićima, očima, ali i staviti ju u usta. Takva igračka neka bude sigurna, kvalitetna, od prirodnog materijala i bez ikakvih dugmića ili dijelova koji bi se mogli odvojiti. Za masiranje desni nabavite malo tvrđe igračke koje će bebi olakšati nelagodu, svrbež ili bol tijekom izbijanja zubića.

roditelj.hr