Prirodni načini poboljšanja reproduktivnog zdravlja

Prirodni načini poboljšanja reproduktivnog zdravlja

Prirodni načini poboljšanja reproduktivnog zdravlja

U poboljšanju reproduktivnog zdravlja važe opća pravila: zdrava ishrana, fizička aktivnost, smanjenje stresa i eliminacija toksina.

Iako ništa od navedenog nije presudan faktor u neplodnosti, smanjenjem nezdravih životnih navika možemo utjecati na ravnotežu i pravilan rad svih naših organa i tjelesnih sistema, pa tako i reproduktivnog.

Posebno je bitan prestanak pušenja, smanjenje tjelesne težine i unosa alkohola i droga u organizam.

Pušenje i neplodnost

Zdravstveni rizici pušenja dobro su poznati kad se radi o bolestima srca, pluća i krvnih žila dok su značajni štetni utjecaji cigaretnog dima na plodnost postali vidljivi, ali nisu općepoznati i ozbiljno prihvaćeni. Pušenje ima jednak negativan utjecaj na začeće kao i na održavanje trudnoće.

Utjecaj pušenja na reproduktivnost žena

Sve znanstvene studije slažu se da pušenje negativno utječe na plodnost. Postotak neplodnih žena sve je veći, a vrijeme do začeća kod pušačica u usporedbi s nepušačicama je također duže. Aktivno pušenje bilo kojeg partnera ima loš utjecaj, a dokazano je da je utjecaj pasivnog pušenja tek nešto manji nego kod aktivnog. Istraživanja pokazuju da pušenje šteti jajnicima, a stupanj štete ovisan je o količini i dužini pušenja. Čini se da pušenje ubrzava gubitak jajnih stanica i reproduktivne funkcije te može ubrzati dolazak menopauze za nekoliko godina. Tvari u duhanskom dimu smetaju sposobnosti stanica u jajnicima pri stvaranju estrogena i predisponiraju jajne stanice za genetske abnormalnosti. Pušenje je usko vezano s povećanim rizikom spontanog pobačaja te ektopične trudnoće. Trudne pušačice vjerojatnije će imati prerani porođaj i dijete niske porođajne težine. Učestalost sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) veći je u obiteljima u kojima netko puši.

Utjecaj pušenja na plodnost muškaraca

Muškarci koje puše imaju manji broj spermija, slabiju pokretljivost i povećane nenormalnosti u obliku i funkciji spermija. Utjecaj pušenja na mušku plodnost teže je proučavati jer je teško kreirati studije koje proučavaju to pitanje. Iako utjecaji pušenja na mušku plodnost ostaju nedorečeni, štetnost pasivnog pušenja na plodnost ženskih partnera i dokazi da pušenje negativno utječe na kvalitetu spermija, ukazuju na to da bi se pušenje kod muškaraca trebalo smatrati rizičnim faktorom neplodnosti.

Utjecaj pušenja na ishod medicinski potpomognute oplodnje

Parovi koji puše moraju se skoro dvostruko više puta podvrgnuti postupku izvantjelesne oplodnje da bi ostvarili trudnoću.

Studije pokazuju da pušačice trebaju veće doze gonadotropina za stimulaciju jajnika, imaju niže vrijednosti estradiola, manje punktiranih jajnih stanica, više otkazanih postupaka u prirodnim, nestimuliranim, ciklusima, manje stope implantacije i veći broj postupaka s nedovoljnom fertilizacijom nego nepušačice. Negativan utjecaj pušenja izraženiji je kod starijih žena. Općenito govoreći, smanjenje prirodne plodnosti povezane s pušenjem možda se ne može premostiti metodama potpomognute oplodnje.

Prestanak pušenja kao pitanje liječenja kod parova koji prolaze kroz terapiju medicinski potpomognute oplodnje

Studije su pokazale kako prestanak pušenja, barem dva mjeseca prije postupka izvantjelesne oplodnje, značajno povećava šanse začeća. Iako dugoročno pušenje može imati nepovratni utjecaj na funkciju jajnika, štetni utjecaj na ishod liječenja djelomično je preokrenut ako se prestane pušiti prije početka terapije.

Najbolji naučni podaci kojima trenutno raspolažemo pokazuju da pušenje snažno doprinosi neplodnosti. Oba bi partnera s dijagnozom neplodnosti ili višestrukih spontanih pobačaja trebala prestati s pušenjem jer bi na taj način mogli poboljšati svoju prirodnu plodnost i povećati uspjeh liječenja neplodnosti.

roda.hr