Zašto je magnezij važan za vrijeme trudnoće i koliko je važan za organizam prilikom dojenja?

Zašto je magnezij važan za vrijeme trudnoće i koliko je važan za organizam prilikom dojenja?

Zašto je magnezij važan za vrijeme trudnoće i koliko je važan za organizam prilikom dojenja?

 

Magnezij se klasificira kao veliki mineral. Preko 50% magnezija u tijelu pohranjeno je u kostima, a ostatak u mišićju i ostalim tkivima dok minimalnu koncentraciju magnezija nalazimo u krvi. Magnezij se kao i kalcij konstantno apsorbira i otpušta iz kostiju, otpuštajući pohranjeni magnezij u trenutku kada za njim tijelo ima potrebu. Magnezij i kalcij pomažu prilikom kontrakcije mišića i u procesu zgrušavanja krvi, kao i u regulaciji krvnog tlaka i radu pluća. Učestvuje u protoku energije u organizmu, iskorištavanju glukoze te sintezi bjelančevina i masti. Pomaže u zadržavanju kalcija u zubnoj caklini i u potpori imunološkom sustavu.

Magnezij je neophodan tokom cijelog trajanja trudnoće jer učestvuje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Također, tokom trudnoće magnezij učestvuje u podršci funkcioniranja majčinog organizma, a pri razvoju bebe neophodan je za razvoj kostiju i unutarnjih organa.

Trudnice imaju povećanu potrebu za hranjivim tvarima. Folna kiselina, željezo i jod su na vrhu  stvari neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće, a tokom dojenja i trudnoće potrebe za magnezijem su povećane. Nedovoljan unos magnezija može za posljedicu imati mnogobrojne komplikacije u trudnoći: prijevremeni porod, spontani pobačaj, trudnički dijabetes, visoki krvni pritisak itd. Najbolja hrana za Vašu bebu je majčino mlijeko. Majčinim mlijekom dijete dobiva sve hranjive tvari, pa tako i magnezij. Kako bi zadovoljilo povećane potrebe, tijelo crpi magnezij iz svojih rezervi – kostiju i jetre. Upravo zbog toga, majke bi trebale magnezij dodatno unositi u tijelo.

Magnezij je mineral koji je potreban tijelu, a koji ono samo ne može stvoriti, već ga je u tijelo potrebno unositi na različite načine. Gazirana prirodna mineralna voda Mg Mivela sadrži 343 miligrama magnezija po litri te ima blagotvoran učinak na organizam, jer je magnezij jedan od najvažnijih unutarstaničnih minerala.

Preko 350 vitalnih staničnih reakcija izravno ovisi o unosu i količini ovog minerala. Visoki sadržaj Mg++ svrstava Mg Mivelu u vode koje se preporučuju za svakodnevnu upotrebu, bez obzira na spol i dob. Magnezij, zajedno s kalcijem, regulira rad mišića. Ukoliko zbog manjka magnezija prevlada kalcij, to će rezultirati stezanjem mišića. Magnezij također štiti stanice od povreda, sprečava poremećaje srčanog ritma i sprečava zgrušavanje trombocita. Postoje i druge vode bogate magnezijem, ali one sadrže veću količinu sulfata koji imaju laksativno djelovanje.