Duda, cucla, varalica: Prednosti bebinog omiljenog rekvizita

Duda, cucla, varalica: Prednosti bebinog omiljenog rekvizita

Nedavna istraživanja su navela stručnjake da ponovo razmisle o korišćenju dude, nakon čega su mnogi revidirali mišljenje o njoj.

Duda, taj čuveni rekvizit za bebe, njihov dragi “pomagač”  – vratio se prilično pompezno, preispitan u svetlu kritičkog prikaza studija koje pokazuju vezu između korišćenja dude i značajnog smanjenja rizika od sindroma iznenadne smrti odojčeta, poznatog kao SIDS. Čak se u novim smernicama svojevrsnog vodiča dečjeg razvoja, koji je izdala Američka pedijatrijska   akademija (American Academy of Pediatrics – AAP), navodi da bi  trebalo podsticati davanje dude deci mlađoj od godinu dana.

Prema izveštaju autora jedne od studija, dr Fern Hauk, profesora porodične medicine i nauke o javnom zdravlju na Univerzitetu u Šarlotsvilu, u Virdžiniji (University of Virginia Health System), prednosti cucle varalice, odnosno dude, odnose prevagu nad rizicima njene upotrebe.

Umanjuje rizik od SIDS-a

“Ustanovili smo dosledan zaštitni učinak dude kada je u pitanju sindrom iznenadne smrti dojenčeta”, kaže dr Hauk, navodeći da je njeno korištenje zaslužno za smanjenje rizika od SIDS-a za čak 61 posto. U svakom slučaju, jasna je njena dobrobit, iako stručnjaci nisu sasvim sigurni kako varalica umanjuje taj rizik. “Postoji nekoliko predloženih teorija, ali nijedna nije dokazala kako se to dešava. Uostalom, mi još uvek ne znamo ni tačan uzrok SIDS-a, zašto do njega uopšte dolazi”.

Redukuje stres

Osim toga, varalica čini da se beba oseća dobro, kaže dr Ketrin Tobin, pedijatar i autor knjige “Plan za uspavljivanje bebe” (The Lull-A-Baby Sleep Plan). Sisanje dude stimuliše otpuštanje određenih hemikalija iz mozga koje smanjuju stres.

Odaberite kvalitet

Iako ne postoji nijedna marka varalice koja se preporučuje, pogodnost kod poznatih brendova jeste što su dobro ispitani. “Na neki način, dobijete ono za šta plaćate”, kaže dr Hauk. “Ja bih izbegla najjeftinije dude, neproverenog kvaliteta, kao i one koje izgledaju slabo, tanko, loše napravljeno…”.

Beba bira oblik cucle

Ne postoji najbolji oblik ili vrsta dude, stoga dajte vašoj bebi  onu u kojoj najviše uživa, kaže dr Tobin. To može da znači i da joj dozvolite da isproba nekoliko različitih vrsta. Pobrinite se da veličina dude odgovara uzrastu bebe.

Duda mora biti čista!

Dok je od davnina navika pojedinih mama da dudu, kada padne – “udenu”  sebi u usta i tako je očiste (ili se na taj način igraju sa bebom, šale radi), dr Hauk je protiv tog običaja. “Ispiranje pod mlazom vodom je najbolje!”. Često proverite dudu vaše bebe. Ako ima sitne pukotine, odnosno pokazuje znakove trošenja i habanja, zamenite je. Operite novu dudu pre prvog korišćenja, sledeći uputstva iz pakovanja.

Pravilna upotreba varalice

Ponudite dudu vašoj bebi samo u vreme dremanja i spavanja, predlaže dr Tupas. Za to se, inače, odlučuju mnoge porodice.

Duda samo u prvoj godini

Konačno, imajte na umu da je najbolje da počnete sa postepenim smanjenjem upotrebe dude oko detetovog prvog rođendana.

Duda CURAPROX Baby dolazi u tri boje: plavoj, rozoj i narančastoj. Pakiranje sadrži dvije dude i kutijicu za pohranu, koja se može koristiti i u sterilizatoru. Prema uzrastu bebe možete izabrati koja duda je potrebna.