Gugukanje: vitalni dio učenja govora

Gugukanje: vitalni dio učenja govora

Eksperti tvrde da je gugukanje novorođenčadi od vitalnog značaja za razvoj njihovog govora. Gugukanje novorođenčadi ne predstavlja samo znak pažnje, nasuprot tome naučnici smatraju da čine vitalni dio njihovog učenja da govore.

Najnovija studija sugeriše da je pretjerane upotreba samoglasnika koji mogu biti  vrlo iritantni osobama koji nisu roditelji ključni dio procesa učenja. Naučnici tvrde da izlaganje djece jasnim vokalnim zvukovima od rođenja pomaže da razlikuju jezik od ostalih zvukova.

Oni su otkrili da djeca u dobi od sedam mjeseci mogu razlikovati glasove od drugih zvukova – čak i kada ne mogu vidjeti osobe koje govore.

Do dobi od 11 mjeseci, prije nego što počnu pričati samostalno, djeca već nauče razlikovati materinji jezik od ostalih jezika. Američki istraživački tim je pratio moždane valove bebe dok sui m puštali niz  snimljenih riječi na različitim jezicima.

U dobi od sedam mjeseci dio bebinog mozga povezanog s jezikom će se aktivirati kad god čuje ljudski glas. Četiri mjeseca kasnije, ista regija mozga će se aktiviriati samo kada čuju riječ na jeziku svojih roditelja.

Studija akademika sa Univerziteta u Washingtonu služi kao dokaz da je pričanje dojenčadi u vrlo ranoj dobi od vitalnog značaja za njihov razvoj. Pored toga, autori studije tvrde da su jasni samoglasnici  roditelja kada se obraćaju svojim bebama (novorođenčadi) ključni dio procesa.

Neuronska aktivnost beba ukazuje na to da dio mozga zadužen za govor već radi puno prije nego što dijete nauči govoriti. Većina beba počne tepati sa sedam mjeseci, ali ne izgovori svoje prve riječi do ili nakon prvog rođendana.

Otkrivanje aktivacije u motornim područjima mozga dok djeca jednostavno slušaju je značajna, jer to znači da je mozak beba angažovan u pokušaju da uzvrati komunikaciju od samog početka i ukazuje da sa sedam mjeseci starosti mozak već pokušava odgonetnuti kako napraviti prave pokrete koji će proizvoditi riječi.

Kad djeca nešto čuju, njihovom mozgu može biti lakše da modelira motoričke pokrete neophodne za govor. Mozak male djece se priprema da djeluje na svijet vježbajući kako govoriti zapravo puno prije nego što nešto mogu i reći.

roditeljstvo.com