Trudnoća u tridesetim?

Trudnoća u tridesetim?

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Majčinstvo se “preselilo“ u tridesete i četrdesete godine. Iako se svaka trudnoća od 35 godina smatra  ‘gerijatrijskom trudnoćom’  vremena se mijenjaju i mnoge žene odlučuju imati prvo dijete tek u svojoj 30-oj i starijoj dobi. Razlozi zbog kojih se žene odlučuju odgoditi trudnoću najčešće su produljeni životni vijek, dulje školovanje, karijera, bolja zdravstvena zaštita trudnica kao i napredak u liječenju plodnosti. I zaista, ne postoji pravo ili krivo vrijeme za dobivanje djeteta – različita desetljeća imaju svoje prednosti.

Kvalitetna priprema

Prvorotkinje u zrelijoj dobi ozbiljnije se pripremaju i planiraju trudnoću te su svjesnije opasnosti koje ona može donijeti. Često žene koje su već prešle tridesetu imaju organiziran i zdrav način života. Trudnoća u dobi kada žene steknu određena iskustva u neku ruku ide u prilog ženama.

Žene u 30-ima najčešće previše rade, do sad su bile usredotočene na karijeru i stabilnost. Ono što im treba je slobodno vrijeme za opuštanje. Pokušajte izdvojiti slobodno vrijeme da bi se što bolje pripremile za doček novog člana, otiđite na odmor, organizirajte darivanje za bebe ili upišite tečaj za trudnice. Posebnu pažnju obratite na  vježbanje. Vježbanje u trudnoći izrazito je značajno iz puno razloga, a pravilna prehrana najbitnija je stvar za svaku trudnicu. Vježbanje i prehrana nude nam priliku da s osobnim djelovanjem stvari pomičemo u pozitivnom smjeru. Velik utjecaj na samopouzdanje trudnice ima činjenica da zna kako svojim ponašanjem pridonijeti svojoj sreći.

Redovita liječnička kontrola

Provodite što više vremena na svježem zraku uz šetnje, pazite na prehranu i potpuno izbacite alkohol i pušenje, te korištenje bilo kakvih lijekova osim propisanih od strane vašeg liječnika. Također u dogovoru s vašim liječnikom idite što češće na preglede, pogotovo na početku trudnoće. Preporučuje se obavljanje amniocenteze da bi se isključile malformacije, posebno Downov sindrom. Slušajte savjete vašeg doktora ali također osluškujte i svoje tijelo.

 

Bebe.hr