Kako adekvatno čistiti bočice za bebe?

Kako adekvatno čistiti bočice za bebe?

 

Dječje bočice su dio početne opreme bebe, kao i odgovarajuća cucla. Ali nije rijetko stvaranje opasnih bakterija u bočicama, ukoliko se ne održavaju na pravilan način. Često roditelji sebi postavljaju pitanje “Sa čime čistiti bočice za bebe?” I “koliko često bočice čistiti?”. Čak i kada kupite deterdžent namjenjen čišćenju bebi bočica, brojna pitanja ostanu otvorena. Mi ćemo vam u ovom tekstu pokušati rasvijetliti neka od najčešće postavljenih pitanja.

Koliko često čistiti bočicu?

Bebe su veoma osjetljive na infekcije zbog svog nezrelog imunog sistema. Da biste izbjegli gastrointestinalnu infekciju i prenošenje drugih virusa i bakterija, potrebno je temeljno očistiti i sterilisati bočice i cucle, posebno u prvih šest mjeseci bebinog života i obavezno nakon svake upotrebe. Takođe, prije prve upotrebe bočica i cucla, preporučljivo je da se otkuhaju. Time se sprječava moguće odvajanje silikonskih ili lateks dijelova. Da biste uvijek imali na raspolaganju još jednu bočicu za vašu malu dušu, dok su ostali podvrgnuti postupku čišćenja, svakako biste kod kuće trebali imati nekoliko bočica na raspolaganju.

Naš prijedlog

 

Da biste dobili više vremena za lijepe trenutke sa svojom bebom, najbolje je sterilizirati sve bočice jednom dnevno. Ali treba da kupite barem jednu bočicu za bebe viška, kako biste je mogli koristiti dok su druge na čišćenju. Uz praktične setove sa bocama možete uštedjeti vrijeme i novac.

, Image: 48320616, License: Rights-managed, Restrictions: A minimum fee will apply for licensing exclusively. Please contact your Corbis Account Representative.
Not available for use in Corbis Merchandise., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

8 savjeta kako čistiti bočice za bebe:

  • Brzo ispraznite bočicu od ostataka mlijeka
  • Očistite četkom za boce
  • Uvijek koristite toplu vodu
  • Deterdžent za pranje posuđa je odličan, ali nije obavezan
  • stavite bočicu za bebe u prokuhanu vodu tri minute, ili
  • opcioni električni parni sterilizator,
  • mikrovalni isparivač,
  • ili koristite mašinu za suđe

Dječje bočice se čiste u dva koraka, jer samo oprati ih nije dovoljno. Da bi se ubile sve bakterije, neophodna je dodatna sterilizacija boca u prvim mjesecima.

 

Korak 1 – Čišćenje

 

Prvi korak je isprazniti iz bočice za bebe ostatak mlijeka. Takođe, zapamtite da temeljno očistite cuclu i prsten boce. Za čišćenje bočice, pored vode, potrebna je i četkica za boce. S četkom za boce, proći ćete kroz uska grla i biti sigurni da ćete doći do svih tačaka. Bočice je najbolje isprati čistom vodom odmah nakon upotrebe, tako da se ne ostavlja ostatak mlijeka da se osuši.

Posebno u ovom kontekstu, roditelji se često pitaju da li bi trebali koristiti deterdžente za čišćenje bočica ili da se suzdrže od toga. Mišljenja se razlikuju. Dok neki savjetuju protiv toga, jer tečnost za pranje suđa sadrži parfeme i boje koje mogu da ostanu u bocama i cuclama, drugi ne vide probleme sa čišćenjem flaša sa deterdžentom. Prvo, dovoljno je da bočice dobro isperete toplom vodom.

 

Korak 2 – Sterilizirajte boce za bebe

 

Sljedeći važan korak u higijeni dječjih bočica je sterilizacija. Tek tada su opasne klice i bakterije pouzdano ubijene. Ako se sada sjetite vlastitog djetinjstva, gdje sterilizacija bočica nije bila kao danas i često se čula izreka “prljavština čisti želudac”, možemo vam dati sljedeće usputne savjete:

Obratite posebnu pažnju na sterilzaciju bočice tokom prvih šest meseci, tako da već slabi imuni sistem vaše bebe ne mora da se bori protiv infekcije. Nakon toga, kada vaša mala dušica počne da puzi i stavlja ionako sve u usta, sterilizacija bebi boca više nije potrebna. Tada se možete opustiti, jer i ne biste trebali stavljati vašu bebu pod „stakleno zvono“ odnosno ne biste trebali stvarati okolinu bez klica za vaše dijete.

 

Mogu li čistiti bočice za bebe u mašini za pranje posuđa?

 

Kada vršite sterilizaciju flašica u mašini, potrebno je da budete pažljivi. Većina mašina za pranje posuđa ne dostiže potrebnu temperaturu od preko 70 stepeni da bi se ubile sve bakterije. Zbog toga se mora osigurati da vaša mašina za pranje posuđa ima odgovarajući program. Ali čak i tada, perilice posuđa treba tretirati oprezno prilikom čišćenja dječjih bočica. Ispiranje je često vrlo agresivno i može napasti cuclu i na taj način učiniti ga poroznim. Ova ispucana područja pružaju idealno plodno tlo za bakterije i stoga ih treba izbjegavati po svaku cijenu.

 

VAŽNO:

Redovno provjeravajte stanje boce, cucle i prstena. Čim primjetite pukotine ili nešto slično, odmah ih zamijenite novim cuclama ili bocama.