Plač djeteta posebno je neugodan majkama

Plač djeteta posebno je neugodan majkama

Majke su jako osjetljive na plač djeteta, a ta osjetljivost posljedica je djelovanja hormona oksitocina. On učestvuje u mnogim procesima vezanim za majčinstvo – potiče početak trudova i njihov intenzitet, ali podupire i proizvodnju i otpuštanje mlijeka kod dojenja; čim majka čuje bebin plač, oksitocin se automatski luči i potiče nadiranje mlijeka. Pored toga, oksitocin pozitivno utječe na raspoloženje majke: smanjuje stres i povećava pozitivne osjećaje poput veselja i sreće. Ovi osjećaji jačaju povezanost između djeteta i majke i pretvaraju njihovu vezu u nešto sasvim posebno. Da je to tako, potvrđuje činjenica da su majke sposobne razabrati plač svoje bebe u buci drugih zvukova ili pak ako je plač tih i dalek što ostali ljudi istovremeno ne mogu čuti.

Svi smo imali priliku čuti bebu koja neutješno plače i ne može se smiriti. Koliko god sićušna bila, može tako glasno vrištati da rijetko ko može ostati ravnodušan. Ali za njezinu majku, taj plač nije samo glasan i neugodan, on je nepodnošljiv. Plač bebe u tijelu majke aktivira alarm s porukom ‘Hitno’! i one su u stanju ‘čuti’ što njihova beba treba, bilo da se radi o grčićima ili gladi, umoru ili želji za zagrljajem.

Majke su daleko najosjetljivije na plakanje i vrištanje svoje bebe od bilo kojeg drugog ljudskog bića. To je i naučno dokazano. Istraživači su to otkrili kod majki miševa promatrajući ih kad njihovi mišići ispuštaju zvukove. U majčinom mozgu u tom trenutku zabilježen je nagli i značajan porast oksitocina, dok se kod muških miševa pritom nije dogodila nikakva promjena. To ne znači da očevi ne reagiraju na plač svoga djeteta. Ali govori da hemijska reakcija u mozgu majke djeluje kao vrlo sofisticiran “senzor” koji omogućuje majci da odmah odgovori na potrebe svoje bebe. Koncentracija oksitocina u mozgovima muških miševa, zanimljivo je, povećavala se što je dulje živio s djetetom i njegovom majkom.

Jedna druga studija ispitivala je aktivnost mozga 18 žena i muškaraca kod glasnog plača bebe. Skeniranjem mozga pokazalo se da se kod žena odmah pojačala budnost i spremnost. I dok su žene u nekoliko sekundi bile u punoj mentalnoj spremi u muškom mozgu nije bilo promjene. Dakle, majke su definitivno te koje je priroda odredila da se brzo i efikasno pobrinu za svoje pomlatke.

roditelji.hr