Da li su bebi potrebni dodatni vitamini?

Da li su bebi potrebni dodatni vitamini?

Iako u većini slučajeva bebi neće biti potrebna dodatna količina vitamina, u nekim situacijama će vam doktor predložiti suplementaciju.

Na osnovu preporuke nutricioniste Bridžit Svini, izdvajamo nekoliko nutrijenata važnih za pravilan razvoj vaše bebe.

U većni slučajeva, majčino mlijeko ili adaptirana formula obezbjeđuju sve što je bebi potrebno od četvrtog do šestog mjeseca. Izuzetak je vitamin D, koji se preporučuje kao suplement bebama na prirodnoj ishrani i onim koje piju manje od 900 grama adaptirane formule dnevno.

Nakon šest meseci, kako se ishrana vaše bebe menja od potpuno tečne do one koja sadrži više čvrstih namirnica, vaš doktor može, a i ne mora preporučiti dodatne vitamine kao suplemetne.

Bebama koje se hrane raznovrsno neće biti potrebna suplementacija, ali ima izuzetaka. Na primer, suplementi mogu biti potrebni ukoliko se beba rodi prije vremena, sa smanjenom tjelesnom težinom ili gestacijskom zrelošću, ako sve vrijeme pije manju količinu mlijeka nego druge bebe njenog uzrasta, ili ukoliko ima hronične zdravstvene probleme koji utiču na njenu sposobnost da jede. Razgovarajte sa svojim ljekarom ukoliko imate konkretne brige.

Vaše zdravstveno stanje može imati veze, takođe. Na primer, žene koje imaju gastrični bajpas ili koriste svakodnevno određenu terapiju, apsorbuju neke nutrijente. Ovo može smanjiti količinu nutrijenata u mleku kojim se hrani beba.

Ukoliko ste pobornik veganske ishrane, morate to reći svom ljekaru. Vitamini B12, gvozđe, cink, kalcijum i omega-3 masne kiseline su nutrijenti koje će i mama i beba morati dodatno da unose.

U suštini, i kada vaša ishrana nije savršena (čija jeste uopšte?), vaše mlijeko će sadržati sve nutrijente koji su potrebni bebi. To znači da vaša skladišta nutrijenata mogu patiti ukoliko vam dijeta nije savršena, pa uzmite u obzir korišćenje multivitamina u periodu dojenja.

Kada počnete da u bebinu ishranu uvodite i čvrstu hranu, ona može dobiti mnogo više vitamina i minerala nego što mislite, naročito ukoliko jede obogaćenu hranu, koja je prepuna vitamina a, cinka i folata. Uvijek provjeravajte sastav kupovne hrane. Studija Američke Dijetetske Asocijacije pokazala je da dok su suplementi pomagali deci koja su ih unosila manje pute ishrane, drugoj su jednostavno bili višak.

yumama.ba