Vodič za putovanje avionom sa bebom

Vodič za putovanje avionom sa bebom

Nemojte izbjegavati putovanje avionom iz straha da će beba biti nemirna. Evo osnovnih uputstava kako da vaše putovanje sa bebom ne bude noćna mora.

Zahvaljujući izvještajima mnogih porodica koje su prošle kroz ove poteškoće, let avionom sa bebom može izgledati više kao problem nego kao odmor. Ipak, nemojte odustajati od porodiljnog putovnja iz straha. Bez obzira da li putujete na odmor ili u posjetu familiji, putovanje avionom je potreba svakog čovjeka, bez obzira na godine.

Korini Makdermont, osnivač sajta “Have Baby Will Travel”, izdvaja za vas osnovna uputstva da vaše putovanje sa bebom ne bude noćna mora.

“Šalila sam se nekada da u onu ‘kutiju’ u kojoj sam živjela šest mjeseci ne bi mogle da stanu sve te pelene koje sam ponijela na naše prvo porodično putovanje sa jednogodišnjom kćerkom. Jedan od prvih koraka koji treba da preduzmete jeste da napravite listu stvari koje nosite, kako bi bili sgurni da niste ništa zaboravili.

Osnovne stavke koje treba da budu pokrivene kada je let sa bebom u pitanju jesu hrana, san i kretanje. Nahranjena, naspavana i beba kojoj je prijatno je obično tiha i srećna, na čemu će vam ostali putnici biti zahvalni.

Hrana

Gladna beba je obično nervozna i razdražena, tako da je hranjenje jedan od načina da beba bude sretna tokom leta. Plus, teško je plakati i vrištati dok su ti puna usta. Ukoliko je vrijeme hranjenja blizu vremena polaska, odložite ga dok ne udjete u avion, jer hranjenje u avionu ima dosta benefita za malenog putnika.

Bebe imaju užu Eustahijevu tubu, a promjene u pritisku tokom uzletanja i sletanja mogu izazvati dodatni bol. Gutanje pomaže da pritisak popusti, tako da hrana predstavlja i oblik liječenja.

Ako putujete sa bebom koja ima manje od dvije godine, vi ste izuzetak za pravila o unošenju tečnosti u avion. Nosite bebinu hranu i piće zajedno, kako biste je lakše pokazali obezbjeđenju. U slučaju zadržavanja, ponesite barem dva obroka više nego što mislite da je bebi potrebno. Prije putovanja, naviknite bebu na hranu i flašice sobne temperature, što će vas spasiti dodatnog zagrijavanja hrane tokom leta.

San

Umorna beba je isto nervozna, te je održavanje rutine dremki i spavanja od ključnog značaja za mališu. Probajte da poklopite vrijeme putovanja i spavanja, jer vibracije i kretanje aviona pomažu bebi da se umiri. Pošto moja djeca nisu htjela da spavaju redovno, ja sam zakazala let ujutru, jer su tad najraspoloženija. Za putovanje tokom noći, ponesite pidžamice i držite se rutine koju imate koliko god možete. Nutricionista Lijan Filipson Veb predlaže žitarice ili mlijeko da se beba lakše uspava. Ukoliko se pak odlučite za umirivanje antihistaminicima ili lijekovima protiv mučnine budite jako oprezni. To može imati suprotan efekat, te će beba postati hiperaktivna i nervozna, umesto uspavana. Prije upotrebe bilo kakvih lijekova trebalo bi da porazgovarate sa svojim doktorom.

Kretanje

Veliki broj organizacija predlaže da nabavite sjedište za svoju bebu. Plaćanje karte znači da će vaša beba imati pravo na prtljag jednako kao i bilo koji drugi putnik. Ipak, za mališane koji će biti u vašem krilu, svaka avionska kompanija ima svoja pravila. Budite sigurni da ste obavili provjeru prtljaga i da li vam je dozvoljeno da unesete kolica, sedište i torbu sa pelenama u avion. Ukoliko birate kompanije koje su prijateljski nastrojene prema prodicama i bebama, život će vam biti mnogo lakši.

Nošenje kolica je uvijek dobra ideja, jer to može poslužiti bebi kao krevet, stolica za hranjenje, ili za smirenje ukoliko je to potrebno. Neće vam biti dozvoljeno da presvlačite bebu tokom uzletanja ili sletanja. Budite pažljivi i sa držačima za ruke između sjedišta, jer mogu uštinuti ili povrijediti bebine prste na rukama ili nogama.

Dakle, udahnite duboko i prihvatite sve prednosti koje dobijate na prijateljski nastrojenim linijama, te pokušajte da se organizujete na vreme. Možete vi to.”

yumama.com