Sindrom policističnih jajnika kao uzrok neplodnosti

Sindrom policističnih jajnika kao uzrok neplodnosti

Sindrom policističnih jajnika (PCOS – od engl. skraćeno polycystic ovary syndrome) je najčešći endokrinološki poremećaj – endokrinopatija – kod žena fertilne dobi.

Prvi mogući znak jest izostanak mjesečnice u razdoblju od nekoliko mjeseci ili dugačak menstruacijski ciklus i do 6 tjedana. Neregularnosti menstrualnog ciklusa mogu se manifestirati bilo po tipu disfunkcionalnih krvarenja, bilo kao oligo ili amenoreja.
Kod žena sa policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno ovulacije. Zbog toga anovulacijski policistični jajnik ima puno više malih antralnih folikula nego normalni jajnik pa zato i specifično izgleda. Mali antralni folikuli ultrazvučno se prikazuju kao cistične strukture koje reflektiraju zaustavljene folikule u središnjoj fazi razvoja.

No može se dogoditi i da jajnici izgledaju zdravo, a PCOS je prisutan. Često se zbog muškog hormona testosterona pojavljuje pretjerana dlakavost (hirzutizam), odnosno muški tip dlakavosti – dlakavost na grudima, abdomenu, bradi, nožnim prstima i sl. Obično žene koje boluju od PCOS-a pate od pretjerane debljine, ali nije pravilo. Nakupljanje masnih naslaga posebno je izraženo na struku, dok su ramena i ruke mršave. Nerijetko je tu i visoki krvni tlak te visoka razina LDL i smanjena razina HDL kolesterola, kao i povišeni trigliceridi. Tu su i kozmetički problemi poput masne kože, akni, seboreje (prhuti), tamnih znakova na koži (posebice na vratu, ispod ruku, na koljenima, laktovima i sl.). Može se pojaviti i muški tip ćelavosti.

Prvi put PCOS se najčešće otkrije zbog neplodnosti, kada nakon 12 mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa ne dolazi do trudnoće, a nije u pitanju tzv. muški faktor. Prelazi se na ginekološku obradu žene. Kako postoje razni simptomi, koji mogu i ne moraju biti znak PCOS-a, teško ga je otkriti samo jednim testom. Sam ultrazvučni pregled nije dovoljan jer neke žene nemaju ciste na jajnicima.

Koji doktor – specijalist može dijagnosticirati i liječiti PCOS?

Svaki liječnik upoznat sa sindromom policističnih jajnika može dijagnosticirati bolest, ali poremećaj je kompliciran i treba ga liječiti specijalist. Žene koje imaju poteškoća sa začećem trebale bi otići reproduktivnom endokrinologu. Ginekolog može tretirati neke žene koje imaju sindrom, ali specijalist endokrinih poremećaja više je upućen u opcije tretmana i u novija istraživanja sindroma policističnih jajnika.

Kako se pripremiti za početnu diskusiju o PCOS-u kod doktora?

Potrebno je zapisati sva pitanja prije zakazanog odlaska liječniku, pripremiti obiteljsku anamnezu, osobito inzulinsku neosjetljivost, dijabetes, abnormalnost lipida (visoki kolesterol), pretilost, visoki krvni tlak, bolesti srca i neplodnost. Nužno je obraditi informacije oba partnera i njihovih obitelji. Karakteristike PCOS-a mogu se naslijediti s bilo koje obiteljske strane.

Dodatno, poželjno je prikupiti sve odgovarajuće medicinske podatke.
Bitno se je informirati o simptomima PCOS-a i o tome razgovarati sa liječnikom.

roditelji.hr