Kako zaštititi oralno zdravlje svog djeteta?

Kako zaštititi oralno zdravlje svog djeteta?

Dr. Dunja Divanović, doktor stomatologije

U dobi od 0- 16 godina najvažniju ulogu u  životu djece imaju njihovi roditelji ili staratelji zato je od izuzetnog značaja da oni budu dobro educirani o dentalnom zdravlju i da svoje znanje prenesu na djecu.

Edukacija roditelja o oralnoj higijeni, načinu hranjenja i hrani općenito glavni su cilj rane posjete stomatologu prije prve godine života. To je posebno važno za rani početak preventivnih mjera u novorođenčadi.

Velika pažnja se posvećuje načinu održavanja oralne higijene  u periodu dojenja. Poznato je da je to period razvoja te da djeca znaju jesti i do šest puta dnevno.  Bez obzira na veliki broj obroka uz dobru oralnu higijenu moguće je održati oralno zdravlje na visokom nivou.

Mnogi smatraju da nije potrebna higijena usne šupljine novorođenčeta. Održavanje higijene usne šupljine nakon svakog obroka bilo da se radi o dojenju ili putem umjetne ishrane (hranjenje flašicom), prevenira nastanak karijesa. Uprkos činjenici da novorođenče nema zube, posjeduje oralni okoliš sa rizikom za razvoj oralnih i dentalnih bolesti te se kao takav mora zaštititi.

Kako zaštititi oralni okoliš?

Preporučuje se početak održavanja higijene usne šupljine već nekoliko dana nakon rođenja. Iako se prvi zubi pojave u ustima tek oko šestog mjeseca, ovakav stav ima smisla, uzme li se u obzir činjenica da ostaci hrane, bakterije i naslage na sluznici usta mogu oštetiti zube u samom procesu nicanja.

Da se to ne bi dogodilo preporučuje se nakon svakog hranjenja isprati bebi usta vodom ili nekom nezaslađenom tekućinom te unutrašnjost usta obrisati posebnom maramicom sa ksilitolom kako bi se mehanički uklonili ostaci hrane. Umjesto četkica u ovom periodu se također može koristiti obična gaza kojom se laganim pokretima uklanjaju naslage iz oralne šupljine. Ksilitol može imati pozitivno dejstvo i ukoliko ga majka primjenjuje.

Kada?

Smatra se da majčino uzimanje ksilitola (sadrži ga većina žvalačih guma) u perinatalnom razdoblju kao i do djetetove prve godine prevenira kolonizaciju djetetovih usta bakterijom Streptococcus mutans. Primarna infekcija bebe ovim mikroorganizmom se dešava od 2 mjeseca pa najkasnije do 4 godine.

Majkama se savjetuje da ne kušaju hranu istom kašikom kojom hrane djecu, da izbjegavaju uspavljivanje djeteta bočicom slatkih napitaka i noćno davanje zaslađenih napitaka a posebno se stavlja naglasak na izbacivanje cucli umočenih u zaslađivače npr. med.

Iz ovoga možemo vidjeti da su roditelji odgovorni za oralno zdravlje i ljepotu dječijih zuba od prvih dana života. Zdravi i lijepi zubi služe za ponos ne samo djeci nego i roditeljima. Stoga Vam savjetujemo da posjetite stomatološku ordinaciju Floss&Gloss gdje možete dobiti detaljnije upute o tome kako održavati higijenu usne šupljine.  svog djeteta.

roditelj.ba