Šest tipova ponašanja na porođaju

Šest tipova ponašanja na porođaju

Kada nam je nešto nepoznato, raste osjećaj napetosti, straha, a samim tim i nivo stresa. Stres uključuje emocije, a isključuje racionalno razmišljanje. Slično se događa i na porođaju, a reakcije žena imaju raspon od burnih, neočekivanih, do nepromišljenih.

Za svaki tip ličnosti, osim osnovnih karakteristika, specifično je i ponašanje pod stresom. Tokom dana mi doživimo “blagi” stres nekoliko desetina puta, ali on traje kratko, svega par sekundi i s njim možemo da se “izborimo”, tj. da se brzo vratimo u balans. Međutim, ako se izlaganje stresnim situacijama produži, tolerancija na pritisak se smanjuje i tada se povećava vjerovatnost za ulazak u drugu, ozbiljniju razinu stresa. Za trudnice koje su provele nekoliko sedmica ili mjeseci strahujući od porođaja, sam ulazak u rodilište može biti okidač za pokretanje stresa. Da bi žena znala vladati sobom važno je da prođe kroz mentalnu pripremu za porođaj.

Na ponašanje u nekoj specifičnoj situaciji utiče mnogo faktora, a što je stres veći, to ono postaje izraženije. Ima mnogo kombinacija i varijacija, a ovo je šest najčešćih ponašanja na porođaju.

Rodilja-kontrolor

Ima sve informacije o porođaju, informativno je veoma dobro pripremljena. Ulazi u stanje stresa jer ne može kontrolirati sve što se oko nje događa – čekanje na prijemnom šalteru, pažnja osoblja, brzina kojom se odvija porođaj… Počinje brže pričati, postavlja mnogo pitanja, ali ne čeka odgovor, ako je partner prisutan na porođaju, preuzima od njega sve ono što je ranije očekivala da će on raditi (da joj nešto doda, da pozove primalju, ginekologa…), prebacuje fokus na sve što “ne valja, nije kako treba, ne radi se to tako…”, na kraju postaje frustrirana.

Preporuka: Uvježbavanje prebacivanja fokusa s negativnog na pozitivno kroz mentalne tehnike, još tokom trudnoće.

Sumnjičava rodilja

Dovodi u pitanje svaku konstataciju, odluku, sumnja u kvalificiranost osoblja, postavlja pitanja i komentira odgovore, nameće svoje mišljenje, pretpostavke i očekuje da će to biti uvaženo. Priča s jasno izraženim stavom, “drži lekcije”, fokusira se na “greške” odnosno razlike u mišljenju. Sve informacije o porođaju, procedurama u rodilištu “drži u malom prstu”, ništa joj ne može promaknuti.

Preporuka: Uvježbavanje fleksibilnosti kroz kreiranje mentalne slike porođaja s različitim varijantama i detaljima.


Stidljiva rodilja

Sve joj izaziva nelagodu, ustručava se da bilo što pita, pa čak i smije li do toaleta. Osjeća blagu nervozu zbog koje se povlači u sebe, često zna i prešutjeti odgovor jer se plaši reći što misli i osjeća, pasivno čeka da joj se kaže što treba raditi… Kritizira samu sebe zbog svega…

Preporuka: Jačanje samopouzdanja i unutrašnjih snaga u trudnoći kroz mentalnu pripremu. Upoznavanje s fiziologijom porođaja kako bi znala što se točno i kad događa s ciljem da u određenim fazama preuzme aktivnu ulogu.

Rodilja sklona sugestijama

Pristaje na sve što joj se kaže iako joj se to ne sviđa, ali ne dovodi u pitanje (na primjer, da na krevetu leži samo na leđima iako može i na boku, da ne diše glasno iako joj odgovara…), ima potrebu udovoljiti svakoj osobi ili zahtjevu, ali se zbog toga osjeća manje vrijednom, neodlučna je, sumnja u sebe, dozvoljava da je drugi kritiziraju…

Preporuka: Jačanje samopouzdanja kroz fokusiranje na bebu i nju samu. Upoznavanje s tokom porođaja i procedurama s ciljem da zna što u kojem trenutku može/smije raditi.

(Pre)opuštena rodilja

Očekuje od drugih da joj kažu što treba raditi, svu odgovornost prebacuje na druge i krivi ih ako ona nešto ne radi dobro, počinje se žaliti na sve, ali ništa ne čini sama. Često se događa da zaista ne razumije što se od nje očekuje, ali i za to “krivi” druge – ja radim to što kažete, ali…

Preporuka: Detaljno upoznavanje s tokom porođaja kroz faze s posebnim fokusom da i beba prolazi kroz porođaj kao i mama i da joj je potrebna pomoć da se rodi. Preuzimanje odgovornosti za bebu će je angažirati da se pripremi za porođaj i aktivno sudjeluje u njemu.


(Pre)aktivna rodilja

Spremna je za porođaj, ima sve potrebne informacije i zato očekuje da se sve brzo odvija. Pita može li napraviti nešto da se sve ubrza, nestrpljiva je, osjeća dosadu jer se “ništa ne događa” (onom brzinom koja bi njoj bila odgovarajuća). Počinje dramatizirati, kršiti pravila – ako joj je rečeno da mora leći, pokušat će ustati…

Preporuka: Razvijanje svijesti kroz pripremu za porođaj da se on odvija svojim tokom i onom brzinom koja je odgovarajuća za bebu. Prebacivanje fokusa na isključivu dobrobit bebe, kroz mentalnu pripremu.

roditelji.hr