Ishrana dojilja

Ishrana dojilja

Fiziologija organizma žene je takva da što novorođenče više sisa, majka ima više mlijeka. Redovni obroci, raznovrsna ishrana, svakodnevne šetnje majke i bebe, utiču na dobro raspoloženje ne samo majke koja doji, već i na dojenče. Na taj način se pospješuje i proizvodnja mlijeka dojilje. Nervna napetost, umor ili stres u životu dojilje utiču na količinu i kvalitet mlijeka.

Prvih šest do osam nedjelja u periodu dojenja je period u kojem se majka i beba navikavaju jedno na drugo, i u kojem je neophodno uspostaviti redovan ritam obroka za majku. Redovan ritam obroka uključuje pet obroka: doručak, užinu, ručak, užinu, večeru. U ovom ključnom periodu dojenja neophodno je da majka koja doji bude posvećena samo novorođenoj bebi. Kada beba spava, neophodno je i da se mama odmara.

Bebe koje se hrane majčinim mlijekom su otpornije na bolesti jer su 80% ćelija u majčinom mleku makrofagi koji su odgovorni za borbu protiv bakterija i virusa. Potrebe u energiji, gradivnim i zaštitnim materijama za majku koja doji novorođenče/odojče su veće nego u trudnoći. Nije teško zaključiti zbog čega  potrebe u energiji, gradivnim i zaštitnim materijama novorođenčeta, a kasnije i dojenčeta, zavise od ishrane majke.

Majčino mlijeko sadrži najmanje 100 komponenti/činilaca koji se ne nalaze u gotovim formulama za ishranu novorođenčadi/dojenčadi. Nijedno dijete nije alergično na majčino mlijeko, ali način ishrane majke utiče na ponašanje bebe. Tokom prvih šest meseci dnevna količina mlijeka koju dojilja poklanja svojoj bebi je 600 do 900 ml! Dnevna količina mlijeka koja se stvara u organizmu majke je veća ili manja u zavisnosti od potreba novorođenčeta ili dojenčeta. Šolja majčinog mlijeka od 250 ml obezbeđuje novorođenčetu 225 kcal. Kako bi dojenčetu bilo obezbjeđeno 750 ml mlijeka, majka mora da osigura dodatnih 700 kcal.

mamaibeba.rs