Nikada ne podižite dijete na ovaj način
Family with one child taking walk outdoors together, Image: 298616831, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, PhotoAlto A

Nikada ne podižite dijete na ovaj način

Ovako to obično biva – dijete padne, ne želi ustati i plače ili ima napad bijesa i odbija vašu pomoć. Tada mnogi od nas jednostavno posegnu za djetetovom rukom i povuku ga da se uspravi i stane. No, kad se takav način podizanja djeteta stalno ponavlja, može doći do ozljede zgloba lakta.
U engleskom jeziku postoji jedan zanimljiv naziv “lakat dadilje” (nursemaid’s elbow), a u njemačkom jeziku “nedjeljna ruka” (Sonntagsarm) za istu ozljedu istezanja ligamenta lakta i ispadanje zgloba iz čašice (dislokacija zgloba) koja se nekada češće događala kad su dadilje čuvale djecu ili kad su očevi jednom sedmično, obično nedjeljom, dobili dijete na čuvanje pa je nakon žešćeg igranja s djetetom, kao što to s očevima često biva, došlo do povrede ruke. Danas takvi nazivi sve manje odgovaraju stvarnosti, ali kao i nekada i danas su djeca osjetljiva na takva istezanja jer njihove kosti (lakatna i palčana kost) još uvijek rastu i cijeli sistem još nije čvrst pa zglob palčane kosti lako iskoči iz ligamenta koji ga drži.

roditelji.hr