Zarastanje rane od epiziotomije i mogućnost infekcije

Zarastanje rane od epiziotomije i mogućnost infekcije

Epiziotomija, kao i svaka druga kirurška intervencija, ima svoje rizike: gubitak krvi, loše zarastanje rane i infekcija. Takve su infekcije jako bolne. Šavovi se moraju skinuti da bi se rana prirodno drenirala, a onda je ponovo zašiti. Učestalost infekcija zbog epiziotomije iznosi 3 posto.

Štaviše, postoje dvije vrlo rijetke gangrenozne infekcije (nekrotična upala fascie, klostridijalna mionekroza) koje su smrtonosne, a žene koje uspiju preživjeti ostaju osakaćene. Iako su te infekcije rijetke, one su ipak značajan uzrok smrtnosti rodilja. Između 1969. i 1976. te su infekcije uzrokovale smrtnost u 27 posto slučajeva (3/11); ispitivanje je rađeno u Kaliforniji. (Kern County; Ewing, Smale i Eliot 1979.).
Budući da su sve smrtnosti nastupile kod zdravih žena koje nisu imale komplikacije u porodu, možemo reći da je uzrok smrti bila doslovno – epiziotomija!

Ako žena nema epiziotomiju, vjerojatno će imati mala napuknuća, i vrlo rijetko će ta napuknuća, čak i ona najveća, biti gora od epiziotomije. Niti jedno istraživanje nije uspjelo dokazati da epiziotomija smanjuje učestalost napuknuća 3. i 4. stepena, ali mnoga su dokazala da je medijalna (središnja) epiziotomija usko povezana sa dubokim rasjekotinama. (Am J Obstet Gynecol 1989;160:1027-1030.)

U vezi zarastanja rane, dokazano je upravo bolje zarastanje perinealnog područja kod žena bez epiziotomije, nasuprot onima sa njom. Istraživanje je obuhvatilo broj od 181 žena sa epiziotomijom, i 186 žena bez epiziotomije (stupanj epiziotomije 49 posto), uspoređujući perinealno zarastanje u periodu od 1-2 tjedna poslije poroda. Sve ispitanice su imale spontane porode i bez komplikacija. Samo 2 posto žena u grupi bez epiziotomije, imale su napuknuća 3. stupnja, nasuprot drugoj grupi gdje su iznosila 15 posto (3. i 4. stepena). U grupi žena bez epiziotomije bilo je 53 posto porodilja sa potpuno neoštećenom međicom! Niti jedna od četiri napuknuća 3. stupnja (bez epiziotomije) nisu duže zarastala, nasuprot 18.5 posto tj. 27 napuknuća 3. i 4. stupnja (sa epiziotomijom). Tim je istraživanjem dokazano da epiziotomija povećava rizik od infekcije, uključujući i smrtonosnu infekciju, uzrokuje kratkotrajnu i dugotrajnu bol i dispareuniju (bol prilikom spolnog odnosa), te da uzrokuje “značajan” gubitak krvi..

Opširnije na roda.hr