Bebin sluh
Portrait of angelic baby and his mother

Bebin sluh

Tokom posljednja tri mjeseca u materici, dijete je moglo čuti niz različitih zvukova. Dok se rodi, njemu će već biti poznat majčin glas, kucanje njenog srca i zvuk amnijske tečnosti u kojoj pluta. Kad se rodi, njegova sposobnost da čuje gotovo je jednako dobra kao i kod odraslih.

Njegov slušni prag je ipak niži, stoga će se vaše dijete prestrašiti glasnih nepoznatih zvukova, iako će vjerovatno sretno spavati uz stalne glasne zvukove poput onih televizijskih ili uz glasnu muziku. Veoma malom djetetu prijaće ritmični zvukovi koji nisu prijatni za vas: buka veš mašine, zvuk fena za kosu.

To će ga verovatno smirivati ili čak i uspavljivati, možda stoga što je ono slušalo takve zvukove prije rođenja i njemu su oni ugodni i poznati. Smatra se da mališan od samo nekoliko dana može prepoznati majčin glas. Vaše će dijete reagovati na sve ljudske glasove koje čuje i okretati će se prema glasovima ljudi koji pričaju i činiće se da pažljivo sluša. Ako mu se govori pretjeranim, prodornim tonom, ritmičnim i pjevušećim, koji odrasli instinktivno prilagođavaju djeci, uočićete da vaše dijete pažljivo sluša. Može izgubiti zanimanja ako govornik počne normalno govoriti.

Možda će, slušajući druge kako govore, vaše dijete učiti da oblikujei riječi koje će sačinjavati njegov prvi riječnik. Ono će početi razumjevati šta je rečeno mnogo pre nego što bude samo moglo izgovarati; ako ne čuje dobro, ovo znanje i eventualna sposobnost govora biće oštećeni. Kako vaše dijete raste, ono će početi tražiti izvore različitih zvukova koje čuje i reagovaće sa vidnim zadovoljstvom na poznate glasove, riječi i pjevušenje.

Na prvom razvojnom pregledu vašeg djeteta, između šest i osam sedmica, vaš će ljekar htjeti da zna postoje li kakve sumnje vezane za djetetov sluh i kako reaguje na vaš glas kod kuće. Spomenite mu ako u porodici postoje problemi sa sluhom. Ako postoji bilo kakva bojazan, vaše će dijete biti pregledano na odjelenju za sluh. Sa osam ili devet meseci vaše će dijete imati svoj sledeći razvojni pregled i u njega je uključen test sa paravanom za proveru sluha koji će provesti vaša zdravstvena nadzornica.

Od tada bi reakcija na zvukove trebala biti očita, okretanjem glave dok mu govorite i reagovanje na različite zvukove različith visina i intenziteta. Oba uha će biti pregledana kako bi se otkrilo ako je nešto prije bilo propušteno. Ako je vaše dijete gluho ili djelimično gluho, njegov govor se ne može razvijati nakon faze tepanja i primjetit ćete da što je starije postaje tiše. Svaka bojazan vezana za sluh vašeg djeteta čim se pojavi treba biti raspravljena sa vašim doktorom.

mamaibeba.rs