Da li su mikrovalne sigurne pri grijanju hrane?

Da li su mikrovalne sigurne pri grijanju hrane?

Vaša beba plače za bocom i vi na brzinu stavite bocu u mikrovalnu i nakon 50 sekundi boca je spremna i vaše beba je sretna i više ne plače. Isti scenario se dešava kada spremate djecu u školu, a kasnite. Ubacite ćete nešto u mikrovalnu i hrana je spremna u trenu

Mikrovalne su veoma popularne je ugriju ili skuhaju hranu u zapanjujuće kratkom vremenu. One su također vrlo učinkovite u njihovoj primjeni električne energije, jer mikrovalne zagrijavaju samo hranu – i ništa drugo.  Mikrovalne su jedan od najvećih izuma 20 vijeka, ali da li su one sigurne za vašu djecu?

Koliko je mlijeko zdravo nakon grijanja u mikrovalnoj?

Iako mikrovalne ugriju hranu veoma brzo ne preporučuju se za grijanje mlijeka u bočicama za mlijeko. Nakon grijanja bočica se čini da nije vruća na dodir, ali tečnost u njoj može biti jako vruća i izazvati opekotine djetetovih usta i grla. Ukoliko grijete mlijeko u mikrovalnoj uvijek provjerite na svojoj ruci da li je mlijeko vruće. Možete ga ohladiti pod mlazom hladne vode.  Također, grijanje u manjim posudama (kao što su bočice za bebe) može izazvati eksploziju. Grijanje mlijeka u boci može izazvati promjene u mlijeku. Iz izdojenog mlijeka mnogi sastojci se unište prilikom grijanja u mikrovalnoj. Pored relativno visokog standarda tehničke zaštite, mikrovalne mogu da stvaraju rasipno zračenje. U samoj hrani stvaraju se slobodni radikali koji mogu da djeluju veoma štetno na one koji je jedu.

Da li mikrovalovi  više razaraju hranljive materije od klasičnog zagrijavanja hrane

Da li mikrvalovii više razaraju mnoga jedinjenja u hrani (koja su neophodna našem organizmu) od uobičajenih načina zagrijevanja hrane, pitanje je na koje nije lako dati odgovor. Iako su promjene u hrani zagrijevanoj pomoću mikrovalne slične onim koje se dešavaju pri klasičnom načinu pripreme jela, i te male razlike mogu biti veoma značajne.
Jela od povrća pripremljena u mikrovalnoj  gube veliki procenat antioksidativnih materija. Naučnici su dokazali da brokula skuhana u malo vode u mikrovalnoj pećnici gubi i do 97%. Obarena na uobičajan način brokula gubi samo oko 11% antioksidanasa, pa se preporučuje de se kuha sa malo vode i vrlo kratko.
Zasad je dokazano da mikrovalovi uništavaju spoljašnju ćelijsku membranu biljaka, pa se oslobađa veća količina vode nego pri drugim postupcima pripreme hrane.

Nastananak novih, neprirodnih jedinjenja u hrani pod uticajem mikrovalova

Mikrovalovii izazivaju, ne samo duže zadržavanje toplote u zagrijanoj hrani, već  i stvaranje novih jedinjenja. Naučnici su otkrili da u mlijeku zagrijanim u mikrovalnoj,nastaju  nova, nepoznata jedinjenja, i to cis i D oblici aminokiselina. Takva jedinjenja su nepoznata našem tijelu. Zato se s pravom postavlja pitanje – šta se dešava kada ih naš organizam ugradi u svoje bjelančevine, jer ne predstavljaju prirodne sastojke (aminokiseline) od kojih su izgrađene bjelančevine, ne samo u našem tijelu, već i kod svih drugih živih bića (životinja i biljaka).
Naučnici smatraju da mikrovalovi izazivaju stvaranje tih novih, neprirodnih jedinjenja, ne samo u mlijeku, već i u mnogim drugim namirnicama, kao, na primjer, u kafi, salami i tečnim začinima. Sigurno je da je sve što se ne nalazi u prirodnoj hrani, strano našem organizmu. Pitanje je kako će on reagovati na nova jedinjenja, kada hranom dospije u njega.
Ako naše tijelo ugradi u svoje bjelančevine neprirodne aminokiseline (jer su veoma slične prirodnim, pa ih vjerovatno, neće razlikovati i odbaciti), one se zatim mogu ponašati savim drugačije, tj. neprirodno. Tako bi one mogle postepeno de izazovu značajne poremećaje životnih procesa u našem tijelu, pa i oboljenje..

Posude u kojima se grije hrana

Za zagrijevanje hrane u mikrovalnoj ne treba koristiti obojene ni ukrašene posude. Dokazano je da se iz njih izdvajaju male količine teškog metala vanadijuma koji prelazi u samu hranu.
Vanadijum je biološki aktivan, tj. učestvuje u biohemijskim reakcijama u našem tijelu. Hranu nemojte grijati u plastičnom posudama, pogotovo hranu koja sadrži masnoće. Visoke temperature iz plastike oslobađaju dioksin koji prodire u hranu i na kraju u ćelije organizma. Umjesto plastike preporučuje se upotrebu stakla, kao što je vatrostalno, pireks ili keramika i plastine posude za mikrovalnu, koji ne sadrže dioksin.

U mikrovalnoj ne koristite metalno posuđe, kašike i viljuške. Ne koristite porculansko i stakleno posuđe na kome je nanesena srebrna ili zlatna šara. Postoje plastične posude koje su namijenjene samo za mikrovalnu. Obratite pažnju prilikom kupovine ovih posuda, na njima mora pisati da su za mikrovalnu i da u njima nema sastojka BPA (na posudi bi trebalo pisati BPA free).
Ne podgrijavajte proizvode u hermetički zatvorenim posudama (dječiju hranu u flašicama, konzerve i tegle). Skinuti zatvarač sa posude i otvoriti teglu. Ne treba staviti posude od obične plastike, već onu sa posebnom oznakom koja je termootporna. Ne smiju se koristiti aluminijumska folija ili posuđe od inoksa.

roditelj.ba