Zašto su šetnje korisne i nisu uzrok prehlade

Zašto su šetnje korisne i nisu uzrok prehlade

Razlog pretjeranom oblačenju je strah od prehlade. No prehlada nije posljedica šetnje po hladnom vremenu, nego kontakta s jednim od virusa prehlade (ima ih više tipova) i dijete mlade dobi još je imunološki nezrelo, tako da su učestale prehlade nezaobilazne u ranom djetinjstvu.

Istina je da pothlađivanje organizma smanjuje njegove obrambene snage, ali je činjenica da će zaraza prije uslijediti u pregrijanim prostorijama u kojima boravi više ljudi, i zaraza se lako od jedne osobe proširi na više njih. Kihanjem, kašljem pa i samim govorom sićušne kapljice sline koje sadrže virus prehlade šire se zrakom. Čak i kraći boravak na svježem zraku i izloženost dnevnoj svjetlosti korisno je za djetetov rast i razvoj.

Zimsko sunce, koje se naziva i “zubato „ u području kontinentalne klime ne grije, ali je za stvaranje endogenog vitamina D u koži itekako korisno iako je lice jedini otkriveni dio tijela djeteta. Zimske šetnje ne treba izbjegavati, osim ako je vjetrovito, ili su jače oborine, a temperature izrazito niske. Najbolje doba dana za izlazak u šetnju tokom hladnog godišnjeg doba je između 11 i 15 sati.

roditelj.ba