Nova nada za žene u 40-tima koje se bore s neplodnošću
Mature pregnant woman with her loving husband relaxing at home

Nova nada za žene u 40-tima koje se bore s neplodnošću

Sve više žena odgađa majčinstvo za kasnije. Naravno, nema ništa loše u tome, no takva odluka sa sobom donosi određene rizike što se tiče začeća i trudnoće. Kad žena pređe 35. rizici za neplodnost, spontani pobačaj i razne poremećaje kod novorođene djece rastu – i nastavljaju rasti sve do magične 40. kad se šanse za začeće drastično smanjuju

No, sada možda postoji nada za kasnije rodilje. Nova studija Univerziteta Edinburgh, prenosi Babble.com, koja je proučavala plodnost žena pokazala je kako bi hormon DHEA – hormon kojeg proizvode nadbubrežne žlijezde iz kolesterola, poznat i pod nazivom “majka hormona” jer sudjeluje u sintezi drugih steroidnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona i kortizola) – mogao pomoći starijim ženama zadržati oplođeno jajašce.

Ovo otkriće bi moglo donijeti veliki preokret u liječenju neplodnosti jer starije žene često imaju problem s implantacijom jajašca. Prema stručnjacima koji su provodili studiju, razina DHEA se u organizmu s godinama smanjuje, a dodavanjem ovog hormona izgleda može pomoći maternici u zadržavaju oplođenog jajašca.

U istraživanju je korišteno donirano tkivo maternice žena koje su imale razne druge nevezane operacije. Kad su u laboratoriju tkivo maternice tretirali ovim hormonom razine proteina koji se povezuju sa zdravom implantacijom dvostruko su narasle. Također, DHEA je povećao razinu aktivnih androgena u tkivu maternice što ukazuje na to da bi i androgeni mogli biti važni za poboljšanje plodnosti kod starijih žena.

roditelji.hr