Kada trebate imati spolne odnose ukoliko želite bebu?

Kada trebate imati spolne odnose ukoliko želite bebu?

Vrijeme ovulacije (kada se jajašce odvaja od jajnika) najbolje je vrijeme za oplodnju. Ako želite zatrudnjeti, to je vrijeme. Sperma preživljava dva do tri dana u vašem tijelu, ali jaje je sposobno za oplodnju samo 12 do 24 sata.

Da biste poboljšali svoje šanse za začeće, najbolje je imati spolne odnose svaki drugi dan od 10. dana ciklusa. Na taj način, dovoljna količina sperme bit će u jajovodu kada se jajne stanice otresu.

Naravno, ne može se s apsolutnom sigurnošću utvrditi tačno kada se dogodi ovulacija. To ovisi djelomično o dužini vašeg menstrualnog ciklusa. No, nedavno istraživanje također kaže da čak i na redovitom ciklusu, kratko razdoblje ovulacije može varirati više nego što se prije mislilo.

Kako mogu saznati kada je moja ovulacija i idealno vrijeme za oplodnju?

Neke žene primjećuju kada ovuliraju, dok druge ne osjećaju nikakvu promjenu. Ako želite zatrudnjeti, obratite pažnju na svoj ciklus nekoliko mjeseci.

Osjetljivi znakovi ovulacije su:

  • Napetost u prsima
  • blaga nelagoda u srednjem donjem dijelu trbuha
  • Povećan vaginalni iscjedak (cervikalna sluz) s pojavom sirovog proteina
  • blagi porast bazalne tjelesne temperature (koju ćete primijetiti samo ako mjerite tjelesnu temperaturu svako jutro prije ustajanja)

Je li oplodnja teža ako imam nepravilnu menstruaciju?

Što je razdoblje neredovnije, to je teže odrediti vrijeme ovulacije. Međutim, ako ovulirate, imate razumne šanse da imate spolni odnos svaka dva ili tri dana u približno vrijeme.

Naravno, ne trebate mjeriti bazalnu tjelesnu temperaturu ili poduzeti pedantan dnevnik ako to ne želite. U svakom slučaju, mnogi stručnjaci preporučuju da je redoviti seks dva do tri puta sedmično najučinkovitiji način da povećate svoje šanse za trudnoću.

U svakom slučaju, pokušajte ga nekoliko mjeseci prije nego što se potrudite odrediti svoju ovulaciju jer, na kraju krajeva, seks bi trebao biti zabavan i ne uznemiravati vas i vašeg partnera.

Ako niste trudni nakon približno šest mjeseci intenzivne njege, trebate o tome razgovarati sa svojim ginekologom. Ne nužno zbog problema – ali to također može razjasniti doktor –  zato što on / ona može savjetovati vas o tome kako promatrati svoj ciklus, kada bi ovulacija mogla biti i kako možete poboljšati svoj život, svoju prehranu i svoje zdravlje, kako biste poboljšali svoje šanse za dobijanje željenog djeteta.

roditelj.ba